Vučić: Nema šanse da sa Prištinom razgovaramo o priznavanju nezavisnosti Kosova

vucic

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je očigledno da Priština ne želi nastavak dijaloga te da priznavanje Kosova sigurno neće biti tema današnjeg sastanka u Briselu, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je u Inđiji rekao da sa prištinskom stranom sigurno neće razgovarati o priznavanju nezavisnosti Kosova ili o povlačenju potjernica za nekadašnjim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova, što je Priština najavila da će tražiti.

“Mi idemo na otvoren razgovor, ali da razgovaramo o priznanju Kosova i o tome da je dozvoljen ratni zločin, taj film nećete gledati. O tome neću da razgovaram”, rekao je Vučić i dodao da je važnija tema “upotreba oružja i oruđa” na sjeveru Kosova.

Upitan šta će reći ako prištinska strana bude insistirala na tome, Vučić je rekao da će im reći “da popiju još jednu kafu i poliju se vodom i da se vrate da razgovaraju”, o kako je naveo ozbiljnim temama.

On je dodao da se ne plaši najava Prištine.

“Čuo sam neke najave ‘Mi ćemo večeras da kažemo Srbima’, kad god su tamo (u Briselu) nikad mi ništa nisu rekli”, rekao je Vučić.

Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen večeras na insistiranje Evropske unije, nakon tenzija između dvije strane, slanja voza na kome je pisalo “Kosovo je Srbija” za Kosovsku Mitrovicu i sprečavanje njegovog ulaska na Kosovo i raspoređivanja jedinica Rosu na sjeveru teritorije.

Delegaciju Beograda predstavljaće predsjednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, dok će Prištinu predstavljati predsjednik i premijer Kosova Hashim Thaci i Isa Mustafa.

Thaci je rekao da će od Srbije na pregovorima tražiti da prizna nezavisnost Kosova i da povuče potjernice koje su raspisane za kosovskim javnim ličnostima.

Opozicija na Kosovu traži prekid dijaloga Beograda i Prištine, jer ga vidi kao ponižavanje albanske strane.

Predstavnici delegacije će večeras od 19 sati u Briselu prvo održati pojedinačne sastanke sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiklu i sigurnost Federicom Mogherini, a zatim će održati međusobne sastanke.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić posljednji put je prisustvovao dijalogu 2013. godine.