Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ugašena tradicija duga 133 godine

Tuzla treću godinu potpuno bez putničkih vozova i čini se da nikoga za to nije briga

tuzla zelhjeznicka stanica ss

Ovaj grad već treću godinu nema putničke vozove. Tradicija duga 133 godine je ugašena. I pored napora resornog ministarstva, pomaci izostaju

Nakon vijesti o ponovnom uvođenju voza na relaciji Sarajevo – Ploče od prvog jula, inicijativu za uvođenje putničkog voza i iz Tuzle uputili su predstavnici neformalne grupe građana, ali i kantonalna vlast.

Ovaj grad već treću godinu nema putničke vozove. Tradicija duga 133 godine je ugašena. I pored napora resornog ministarstva, pomaci izostaju, javlja BHRT.

Univerzitetski i turistički grad od 2019. godine nema nijedan putnički voz. Pruge u Tuzli danas služe samo kao podsjetnik na nešto što je postojalo prije više od stoljeća. Iz neformalne grupe građana traže od svih nivoa vlasti da rade na ponovnom uspostavljanju željezničkog saobraćaja.

Stoga je upućena i inicijativa pod nazivom „I Tuzlaci bi vozom na more.“

– Da bar ove ljetne sezone Željeznice učine mali korak za njih, a za građanstvo Tuzlanskog kantona veliki i pokrenu putnički voz koji bi iz Tuzle išao za Sarajevo preko Doboja, a onda bi bio veza na ovaj voz koji ide ka moru, kaže Semir Hadžimusić iz neformalne grupe građana “Prijatelji željeznice”.

Pusta željeznička stanica svjedoči nezainteresiranosti za ovu oblast. Kantonalna vlast je 2020. godine predvidjela iz budžeta 100.000 KM za tu namjenu, ali nakon što nije stigao odgovor, sredstva su preusmjerena u druge svrhe. Ni brojni sastanci nisu rodili plodom.

– Mi smo takođe inicirali uspostavu željezničkog saobraćaja, ali tek nakon elektrifikacije željeznica na području BiH i TK i očekujemo i s te strane odgovor. U ovom momentu postoje razgovori između Vlade FBiH i RS-a, preko Vijeća ministara za određena zaduženja, tvrdi Mustafa Šakić, ministar turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

Novinari su kontaktirali i Željeznice Federacije.

Navode i da, ukoliko se ponovo uspostavi željeznička linija Sarajevo-Tuzla-Sarajevo, očekuju da će biti sufinansirana u skladu sa Zakonom o finansiranju Željezničke infrastrukture.

Prvi voz je stigao u Tuzlu 1886. godine, a posljednji otišao 2019. Da li će željeznički saobraćaj ponovo biti uspostavljen ovdje, da li će ovim prugama ponovo saobraćati vozovi, ostaje da čekamo.