Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šverc i država

Tvrde da se “crno tržište” smanjilo, a ilegalni duhan i cigarete se prodaju na svakom ćošku

cigarete zapljena
Foto: Arhiv
Ilustracija

Crno tržište se smanjilo, ali nije nestalo. Smanjen je dotok, a tim i prodaja cigareta bez akcizne markice, ali zato cvjeta prodaja ilegalnog duhana i cigareta, koje se istim tim duhanom pune u tube, a koji se mogu kupiti gotovo na svakom ćošku

Pojačane kontrole od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i ostalih agencija za provođenje zakona, drastično su smanjile “crno tržište” duhana i duhanskih prerađevina u Bosni i Hercegovini.

Vrijednost oduzetog duhana i cigareta u posljednjih pet godina je oko 12 i po miliona maraka. Svođenjem crnog tržišta na prihvatljiv nivo, u ovoj godini se očekuju rekordni prihodi od akciza, koji bi prvi put trebali premašiti milijardu maraka, javlja BHRT.

Zatvaranje Luke Bar u Crnoj Gori, koja je bila glavni snabdjevač ilegalnim cigaretama cijele regije, intenziviranje akcija u kojima je, osim cigareta zaplijenjeno i nekoliko mašina za njihovo pripremanje i pakovanje, uticali su da se razlika između cijena duhana i duhanskih prerađevina koje se prometuju na legalnom i ilegalnom tržištu gotovo istopila.

Smanjenje “crnog tržišta”

-Što je manja razlika između cijena u legalnim kanalima distribucije i onih u crnim, sivim kanalima, motivacija za osobe koje se bave takvom vrstom nelegalnog posla, nelegalnom trgovinom, između ostalog duhana i duanskih proizvoda, jednostavno ukoliko je ta razlika mala i motiv se smanjuje, kaže Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista SWOT.

Evidentno smanjenje “crnog tržišta” najbolje ilustruje podatak o broju izdatih akciznih markica na duvan i duhanske prerađevine.

-2020. godine Uprava je izdala 171 milion akciznih markica za obilježavanje duhana i duhanskih prerađevina, a u 2023-oj 270 miliona markica, što je rast od 57 procenata. Rast broja izdanih akciznih markica nastavljen je i u ovoj godini, saopćili su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Povećanje broja izdatih akciznih markica ustvari je prebacivanje značajnog dijela “crnog tržišta” u legalne tokove. Naravno, to prati i rast prihoda od akciza.

-U ovoj 2024. godini očekujemo da ćemo prvi puta premašiti cifru od milijardu KM samo po osnovu akciza na duhan i duhanske prerađevine. Zaista je riječ o značajnim prihodima, jer reći ću da se iz tih prihoda finansiraju svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, tvrdi Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Prodaja na svakom ćošku

Crno tržište se smanjilo, ali nije nestalo. Smanjen je dotok, a tim i prodaja cigareta bez akcizne markice, ali zato cvjeta prodaja ilegalnog duhana i cigareta, koje se istim tim duhanom pune u tube, a koji se mogu kupiti gotovo na svakom ćošku.

-U svim gradovima možete naći po pijacama, po ulicama, prodavače koji prodaju rezani duhan čiji se izvor nažalost ne zna, i naravno cigarete tube koje su punjene rezanim duhanom, tvrdi Zinada Babović, menadžerica korporativnih poslova i komunikacija u JTI.

-Tube ne služe ničemu osim da se napravi cigareta, a te tube se nažalost uvoze nekontrolisano i ogromna količina ih je na tržištu i nisu adekvatno oporezovane. To je faktički cigareta u dijelovima. Drugi element je duhan, kaže Zoran Đokić, menadžer za borbu protiv nelegalne trgovine duhanskim proizvodima za Zapadni Balkan.

Pogrešna akcizna politika

Do unazad nekoliko godina, duvansko “crno tržište” činilo je pola ukupnog tržišta, najviše zahvaljujući pogrešnoj akciznoj politici zbog koje smo imali najskuplje cigarete u Evropi, u odnosu na standard građana.

Ova politika dovela je do propasti domaće duhanske industrije, cvjetanja crnog tržišta zbog kojeg je najmanje pola milijarde maraka godišnje, umjesto u državnom budžetu, završavalo u privatnim džepovima.