Slučaj iz Sarajeva

Tvrdi da je imao sve simptome, ali mu nije omogućeno testiranje

sator trijaza korona2

Svoje iskustvo Slaven je podijelo i na društvenim mrežama, a brojni komentari bh. građana sa sličnim pričama dokaz su, kaže, da nije usamljen

Temperatura od 38 do 40 stepeni, bolovi i kašalj. U životu nisam bio tako bolestan da nisam smio zaspati, jer me je bilo strah da ne prestanem disati, započinje priču za Radio Slobodna Evropa (RSE) 38-godišnji Slaven iz Sarajeva, koji je krajem marta, zbog mnoštva simptoma, posumnjao da je zaražen novim korona virusom.

Prvi zdravstveni problemi, kao što su kašalj i bol u grlu pojavili su se nakon martovske posjete Beogradu.

Ovaj nekadašnji novinar kaže da je u početku telefonski pokušavao dobiti savjet i upute iz nadležne ambulante, ali mu je rečeno da primaju samo hitne slučajeve.

“Međutim, 27. marta, poslijepodne, stanje mi se naglo pogoršalo. Temperatura mi je prelazila 40 stepeni, bol u plućima, glavobolja, gubitak osjeta mirisa i okusa. Bukvalno sam imao sve simptome korona virusa koji se spominju u medijima i bio sam, zapravo, školski primjer”, ističe Slaven, koji nije želio da iznese svoj puni identitet, ali je njegovo ime i prezime poznato RSE.

Bezuspješni pozivi za pomoć

Uslijedili su telefonski pozivi epidemiološkoj službi iz koje ga, kažu, upućuju na Službu za hitnu medicinsku pomoć. Tu mu, pak, poručuju da ponovo nazove ukoliko mu se stanje pogorša.

“Sljedeće jutro, teškom mukom odlazim u Dom zdravlja. Šalju me u trijažnu ambulantu. Prilaze mi sa zaštitnim odijelima, ispunjavam upitnik i kažem im sve o simptomima, te da sam početkom marta bio u Beogradu. Sljedećih sat vremena mjere mi temperaturu, pritisak, puls, slušaju pluća i kažu to je bronhitis, početak upale pluća i jaka upala ždrijela. Daju mi antibiotik, uz napomenu da se u ponedjeljak javim svom doktoru. Molio sam više puta da me testiraju, zbog porodice, ali rekli su da nema potrebe”, priča Slaven.

Bolestan proveo vikend sa porodicom

Uslijedio je, kaže, vikend kao iz pakla kada se, koliko je to moguće u malom stanu, pokušavao izolirati od djece i supruge.

“Jedva sam dočekao ponedjeljak da odem u svoju ambulantu, a tamo, kad sam spomenuo simptome, nastaje panika i haos. Zaključavaju ambulantu i ostavljaju me vani. Kucao sam i lupao, da bi nakon deset minuta sestra odškrinula vrata i rekla da dođem poslijepodne. Dolazim opet poslijepodne i jedva dišem, kao da trčim maraton. Konačno me je doktorica detaljno pregledala, poslušala pluća, smirila i rekla da budem strpljiv i pustim da antibiotik odradi svoje. Insistiram na testiranju, ali kaže da nema potrebe. Čak mi govori da sam možda već i prebolovao koronu i da testiranje sada nema smisla”, priča Slaven.

Samoizolacija

Simptome je shvatio ozbiljno, pa danima nije izlazio iz stana, iako rješenje iz Doma zdravlja o obaveznoj samoizolaciji nikada nije dobio. Zdravstveno stanje mu se do danas značajno popravilo, ali su, kaže ostali nevjerica, razočarenje i strah za porodicu.

“Hvala Bogu, terapija djeluje i svakim danom je sve bolje. Išao sam zatvoriti bolovanje i zahtijevao kontrolni pregled, no, samo su mi kroz vrata dodali doznake. Pitam hoće li me neko pregledati, kažu nema potrebe, bolje vam je. Stojite tu i ne vjerujete svojim očima i ušima. Svađali biste se, ali nemate snage”, kaže Slaven.

Da li je zdravstvo zakazalo?

Svoje iskustvo Slaven je podijelo i na društvenim mrežama, a brojni komentari bh. građana sa sličnim pričama dokaz su, kaže, da nije usamljen. Ističe da javnim istupom ne želi dizati paniku, niti negativno etiketirati cjelokupnu medicinsku zajednicu, nego ukazati na to da je zdravstveni sistem zakazao.

“Naravno da nisu svi isti, ali sistem je zakazao. Pokušavam zaista da ih shvatim, jer sve nas je strah i svima je ovo nešto novo. Međutim, položili su zakletvu i to je njihov posao, kao što rudari silaze u jamu. Ko zna, možda sam i prebolovao koronu, možda i ne, ali ostaje zabrinutost zbog nespremnosti sistema u kojem se mali ljudi trebaju moliti Bogu da se ne razbole. S druge strane, dolaze informacije da su neki visoki zvaničnici, bez simptoma, testirani i po dva puta, dok meni, sa simptomima, to nije omogućeno, a moja porodica je potencijalno dovedena u opasnost. Svaki dan osluškujem da li će neko od njih početi kašljati i strah me je da im nisam prenio virus”, kaže on.

Kakav je komentar nadležnih?

Na upit da prokomentira Slavenovo iskustvo, kao i sve češće pritužbe građana na funkcioniranje zdravstvenog sistema u jeku pandemije, glasnogovornik Javne ustanove (JU) Dom zdravlja Kantona Sarajevo (KS) Arman Šarkić kaže za RSE da se ova ustanova pridržava algoritama koje je uspostavio Krizni štab KS.

“Ova ustanova ima devet domova zdravlja i 84 ambulanti porodične medicine. Najviše je okrenuta prema građanima, te se vjerovatno javljaju i greške, ali svakodnevno otklanjamo nedostake. Sva ova pitanja, naravno, idu i prema Zavodu za javno zdravstvo KS i Službi hitne medicinske pomoći, a ono što mi možemo reći je da se trudimo i pridržavamo algoritma Kriznog štaba KS. Što se tiče testiranja, ono se ne može raditi bez saradnje s epidemiolozima iz Zavoda za javno zdravstvo, jer je takav protokol i to je ta vertikala. Dakle, sve što se tiče testiranja i eventualnog prijedloga za hospitalizaciju, ide isključivo u dogovoru s epidemiologom”, navodi Šarkić za RSE.

Ima li dovoljno testova?

Iz Kriznog štaba Federacije BiH tvrde da ima dovoljno testova, s obzirom na to da ih je u taj bh.entitet nedavno stiglo 150.000 iz Južne Koreje.

“Dobili smo dovoljan broj testova i u nijednoj situciji nismo rekli da na njima treba štedjeti, već samo da ljekari odlučuju koga će i kada testirati. Dakle, samo tražimo da stručne osobe određuju tko će se testirati. Ne možemo dozvoliti, kao što nijedna država nije, da netko samoinicijativno dođe na testiranje. Znači, epidemilozi i doktori obiteljske medicine, svim ljudima sa respiratornim poteškoćama mogu odrediti da se uredno testiraju, tako da tu ne vidim nikakav poblem i mi apeliramo da se to što više radi”, kazao je na konferenciji za novinare, 7. aprila, ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić.

Odgovarajući na pitanja novinara o funkcioniranju zdravstvenog sistema i uspostavljenog protokola tokom pandemije korona virusa, Mandić je rekao da nema nikakvog opravdanja za nepružanje pomoći pacijentima, ali je i podsjetio i na podijeljene nadležnosti kada je u pitanju zdravstvo u Federaciji BiH.

“Mi na federalnom nivou na vrijeme smo reagirali da se sva zaštitna oprema nabavi. Protokol je ustaljen i kada ga se odgovorne osobe pridržavaju ne bi trebalo biti problema. Očito je da ovdje ima neke neodgovornosti i problema u komunikaciji, ali mi s federalnog nivoa ne možemo se tu petljati jer veliki dio zdravstvene vlasti pripadaju kantonima”, kazao je Mandić.

Prema informacijama Ministarstva civilnih poslova BiH, prema podacima od petka, 10. aprila ujutro, u Bosni i Hercegovini zaraženo je više od 850 osoba korona virusom i zabilježeno je 36 smrtnih slučajeva.