Kako sačuvati radno mjesto

Majke zovu na posao, vrtići ne rade, poslodavci im poručuju “snađite se”

kucna izolacija

Muž je policijski službenik koji radi svaki dan bukvalno, a mene pozivaju nakon isteka godišnjeg odmora. Nije lako naći alternativu kad je malo dijete u pitanju, a ne želim izgubiti posao- podijelila je svoje muke jedna majka

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Proglašenjem vanredne situacije u FBiH doneseno je i niz obaveznih mjera kojih se građani moraju pridržavati, no neke od njih su kontradiktorne zahtjevima koji se stavljaju pred određene kategorije stanovništva. Dok se s jedne strane građani pozivaju da ostanu u kućama, da se izbjegavaju socijalni kontakti, a škole i vrtići ne rade, mnoge zaposlene majke djece do 10 godina našle su se u nezavidnoj situaciji.

Naime, one dobivaju pozive od poslodavaca da se nakon iskorištenog godišnjeg odmora vrate na posao. Iako je poslodavcima preporučeno da se mora voditi računa o tome da jednom od roditelja koji imaju djecu do 10 godina mora biti omogućen ostanak kod kuće.

-Poslodavci uključujući vlade na svim nivoima, banke, opštine su počeli pozivati majke djece do 10 godina da se nakon iskorištenog godišnjeg odmora moraju vratiti na posao, a na upit “šta s djecom“ jer vrtići ne rade, dobivaju se odgovori “snađi se”- napisala je jedna majka i članica grupe Pretty Women Forum na Facebooku.

Nakon ove objave uslijedili su brojni komentari majki koje se žale na isti problem i pitaju se kako ispoštovati mjeru da djecu ne ostavljaju kod nana ili baka i deda, a kako u ovim teškim vremenima istovremeno sačuvati posao.

-Muž je policijski službenik koji radi svaki dan bukvalno, a mene pozivaju nakon isteka godišnjeg odmora. Nije lako naći alternativu kad je malo dijete u pitanju, a ne želim izgubiti posao – podijelila je svoje muke druga članica Foruma.

Mnoge majke navele su i to da su se obraćala Federalnom kriznom štabu i u ovom slučaju Vladi Kantona Sarajevo, jer je najveći broj poziva za vraćanje na posao upravo u Sarajevu, no nijedna od njih nije dobila odgovor.

-Pisala sam 27. marta Kriznom štabu i Vladi Kantona Sarajevo, šta u slučajevima kada roditelji rade, a dijete od pet godina moram odvesti mami koja ima 66 godina ili mama da dođe, s obzirom da kršim naredbu. Odgovor nisam dobila – kaže jedna od zabrinutih majki, a faksimile svojih pitanja proslijeđenih nadležnima o ovom problemu,a koja su ostala bez odgovora postavile su i druge članice Foruma.

Tragom ovih informacija na konferenciji za novinare Fokus.ba pitao je Fahrudina Solaka , načelnika Federalnog štaba Civilne zaštite kako će se riješiti problem roditelja koji imaju djecu do 10 godina, a čiji poslodavci za to nemaju razumijevanja I oba se roditelja pozivaju na posao.

-Svakako se radi na tome i Vlada i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku su donijeli određene preporuke i msilim da će vrlo ubrzo i neke konkretne mjere u vezi s tim donijeti – kazao je Solak .

Isto pitanje uputili smo i ministrici za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasni Agić, ali ona još nije odgovorila na naš pisani upit.

U iščekivanju konkretnog rješenja mnoge majke strahuju da će dobiti otkaze ugovora o radu ukoliko se ne pojave na poslu po isteku godišnjih odmora.

Evidentno je da nadležni nisu vodili dovoljno računa o tome da zaštitite pravo ni djece ni majki u situaciji kada ne rade vrtići, niti škole, nema ni javnog prijevoza, a zabranjeni su kontakti, jer umjesto preporuke poslodavcima da uvaže sve okolnosti u kojima su roditelji djece do 10 godina, evidentno je da su morali donijeti naredbu.

Ovako, ostavljen je prostor poslodavcima da ucjenjuju roditelje da dođu na posao ili da dobiju otkaz.

S druge strane ne smije se ni pomišljati o scenarijima, šta ukoliko majke, prvenstveno samohrane koje se također javljaju da imaju ovaj problem u strahu od gubitka posla da bi udovoljile poslodavcu počnu tražiti alternativne mogućnosti za čuvanje djece, pa se masovno počnu kršiti mjere o socijalnim kontaktima.

Stoga bi se s ovim problemom nadležni što prije trebali pozabaviti, a ne da ga ostavljaju na čekanju.