Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U 2017. za boračku populaciju u FBiH 569 miliona KM

bukvarevic1

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, sa saradnicima, danas je na zahtjev predstavnika Savjeta branitelja FBiH održao sastanak s predstavnicima saveza, organizacija i udruženja boračkih kategorija FBiH, interresornom radnom grupom Parlamenta FBiH, na kojem je razgovarano o aktuelnim pitanjima boračkih kategorija koje predstavljaju.

U uvodnom izlaganju Bukvarević je upoznao prisutne o zakonskim nadležnostima resornog ministarstva, te iznio podatke da je u toku 2016. kroz budžetske transfere tog ministarstva za boračke kategorije izdvojeno 322 miliona KM, a kroz budžetske stavke Federalnog ministarstva rada i socijalne politike 237 miliona KM, što je ukupno 559 miliona KM i predstavlja najveće izdvajanje za boračke kategorije, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i zemljama u okruženju.

Navedeno je da je planirano da u 2017. za boračke kategorije putem dva navedena ministarstva bude izdvojeno 569 miliona KM.

Ukoliko se uzmu u obzir i planirana izdvajanja za supruge šehida i poginulih boraca i određene grupe vojnih penzionera, onda je izdvajanje za boračke kategorije u 2017. povećano za 17 miliona u odnosu na 2016.

Navedena sredstva se i ove godine nastavljaju plasirati prema: 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 porodica šehida i poginulih boraca, 5.000 dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i oko 34.000 korisnika prijevremenih povoljnijih penzija.

Nakon četiri sata diskusija i predlaganja rješenja za poboljšanje položaja boračkih kategorija, u kojima je učestvovala većina prisutnih, sastanak je ocijenjen kao izuzetno koristan i konstruktivan, a usaglašeni su i zajednički zaključci.

Data je puna podrška prosperitetu i razvoju Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu i putu ulaska u NATO savez, a predstavnici boračkih udruženja i saveza iz Federacije BiH i Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata izrazili su opredjeljenje za rješavanje svih otvorenih pitanja dijalogom.

Također, predstavnici boračkih udruženja i saveza iz Federacije BiH zahtijevaju od Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Vlade FBiH da se dostignuti obim pojedinačnih prava i sredstava u budžetu FBiH na poziciji tog ministarstva ne umanjuje i da se iz godišnjih ostvarenih ušteda putem posebnog Fonda rješavaju statusna pitanja boračkih kategorija, te zahtijevaju potpisivanje sporazuma između Vlade FBiH i boračkih udruženja o realizaciji tog zahtjeva, sa rokom trajanja od pet do deset godina.

Savezi i udruženja boraca iz FBiH podržavaju prijedlog resornog ministarstva koji u ide u pravcu stvaranja zakonskog okvira za objavu Registra branilaca i Registra korisnika BIZ-a, kao i zakonsko definisanje boračkih udruženja od posebnog društvenog interesa za FBiH.

Osim toga, savezi i udruženja boraca iz FBiH traže da nedavno donesena Odluka Parlamenta FBiH o povećanju naknade poslanicima za odvojeni život bude stavljena van snage.

Nadalje, savezi i udruženja boraca iz FBiH traže od nadležnih općinskih, kantonalnih i federalnih organa uprave da izvrše kontrole transparentnosti, namjene i načina trošenja budžetskih sredstava koja se dodjeljuju općinskim, kantonalnim i federalnim udruženjima boračkih kategorija.

Ministar Bukvarević je naglasio potrebu da zajednički dijalog boračkih udruženja i institucija vlasti bude nastavljen u okviru zakona, kroz institucije sistema i bez davanja obećanja boračkim kategorijama koja ne mogu biti ispunjena.

Pozvao je predstavnike boračkih udruženja, posebno onih koja predstavljaju demobilisane borce, da se ujedine i povećaju saradnju i kontakte u zajedničkom predlaganju i traženju rješenja za poboljšanje položaja demobilisanih boraca, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.