BiH

brojna krivična djela

U akciji FUP-a uhapšeno sedam osoba: Preko mobilnog bankarstva krali novac s računa

06/10/2021

Slobode su lišene osobe inicijala S.R. (1982.), M.Š. (2000.), D.K. (1980.), D.J. (1980.), A.M. (1987.), M.B. (1980) i E.H. (1985.)

Policijski službenici Federalne uprave policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, danas su u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova KS i Ministarstvom unutrašnjih poslova USK uhapsili sedam osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, “računalna prevara” i “pranje novca”.

Slobode su lišene osobe inicijala S.R. (1982.), M.Š. (2000.), D.K. (1980.), D.J. (1980.), A.M. (1987.), M.B. (1980) i E.H. (1985.).

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretrese objekata koje spomenute osobe koriste, te je tom prilikom pronađen određeni broj laptopa, mobitela, desktop računara i ostale računarske opreme koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela, a koja će biti korištena u postupku. Također, pronađena je praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojne droge, kao i oružje koje potiču iz drugih krivičnih djela.

Navedene osobe se sumnjiče da su određeni vremenski period u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi računarskom prevarom metodama socijalnog inženjeringa i “phishinga” preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih osoba, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune pravnih i fizičkih osoba.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Akcija je izvedena nakon poduzimanja višemjesečnih radnji i mjera na dokumentovanju tog krivičnog djela, saopćeno je iz FUP-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.