Globus

predsjednik Evropskog vijeća

Michel nakon samita na Brdu kod Kranja: Reforme na Zapadnom Balkanu ključne

06/10/2021

Prema Michelu, također je u pitanju odabir zemalja Zapadnog Balkana, onoga što žele za svoje zemlje, ali reforme su ključne, uključujući zeleni sporazum i digitalnu agendu

Željeli bismo napredovati na putu proširenja. Svi smo svjesni naših zajedničkih prioriteta, zajedničkog dogovora i digitalnog razvoja. Kao Evropljani moramo zajedno odlučiti kakva će biti naša budućnost i kakav će biti naš zajednički napredak, rekao je u svom obraćanju predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel nakon samita Evropska unija – Zapadni Balkan, na Brdu kod Kranja, javlja Anadolu Agency (AA).

Michel je rekao da je Zapadni Balkan od velike strateške važnosti za Europsku uniju, ali da su reforme u regiji ključne.

Prema Michelu, također je u pitanju odabir zemalja Zapadnog Balkana, onoga što žele za svoje zemlje, ali reforme su ključne, uključujući zeleni sporazum i digitalnu agendu.

“Ponudili smo veliku količinu novca, najviše do sada i na ovaj način možemo promicati suradnju u regiji”, rekao je predsjednik Evropskog vijeća.

Michel je naglasio potrebu daljnjih reformi u regiji, naglasivši vladavinu prava i slobodu medija.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je poruka samita jasna: te su zemlje dio iste Europe kao i države članice.

“Imamo zajedničku povijest, zajedničke vrijednosti i zajedničku sudbinu. Evropska unija neće biti potpuna bez Balkana”, rekla je Von der Leyen.

Putujući Zapadnim Balkanom prošlog tjedna, Von der Leyen se osjećala frustriranom dugotrajnim procesom približavanja, ali je i sama primijetila velike promjene pa je važno da se reforme nastave u ključnim područjima poput borbe protiv korupcije, ekonomskih reformi i slobode medija.

Slovenski premijer Janez Janša zahvalio se predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu za organizaciju neformalnog samita u Sloveniji.

“Ovo je bio vrlo važan događaj koji je pojasnio sliku o situaciji u regiji”, rekao je Janša.

Predsjednici Evropske komisije slovenski premijer izrazio je zahvalnost zbog nedavnih napora da se riješe neka otvorena pitanja koja treba riješiti prije nego što uopće počnu govoriti o proširenju.

Samitu su prisustvovali čelnici EU-a i šest partnera sa Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Republika Sjeverna Makedonija i Kosovo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.