treće izdanje

Udruženje “Dobro djelo” obilježilo “Dječiju nedjelju”: Sva djeca zaslužuju jednaka prava

244346028_897737704482705_6173515780237489768_n

Mališani su bili sretni što su dobili priliku da pokažu svoje znanje, spretnost, radost, što su nagrađeni aplauzom i osmijesima

Treći put zaredom Omladinsko udruženje “Dobro djelo” je organizovalo manifestaciju povodom obilježavanja “Dječije nedjelje”. Bila je ovo prilika da mališani, korisnici usluga Omladinskog udruženja “Dobro djelo”, učenici Zavoda Mjedenica, OŠ „Džemaludin Čaušević“ i Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu pošalju zajedničku poruku da sva djeca zaslužuju jednaka prava, jednake mogućnosti, jednake načine i da sva djeca imaju iste potrebe.

“Ključ uspješnog obrazovanja je inkluzija u predškolskim i školskim ustanovama, ali ne inkluzija na papiru, u izvještajima i projektima, nego inkluzija na djelu. U našem udruženju radimo s djecom sa poteškoćama u razvoju i želimo skrenuti pažnju na član 23. Konvencije o pravima djeteta koji govori o tome da je vlada dužna djeci s poteškoćama u razvoju obezbijediti besplatnu zdravstvenu zaštitu, omogućiti obrazovanje u skladu s njihovim potrebama, rehabilitaciju, osposobljavanje za posao, te njihovu integraciju u društvo i lični razvoj. Danas su ovdje djeca s poteškoćama i tipična djeca i vidimo da svako dijete ima iste potrebe, da bude voljeno, sretno, sigurno, da se druži, igra, zabavlja. Kod nas nema sistemskog pristupa inkluziji djece s poteškoćama u razvoju u redovne predškolske i školske ustanove, a rehabilitacija i liječenje djece koja često imaju i neka druga oboljenja, su izuzetno skupa i predstavljaju veliki teret za roditelje”, rekla je Ajla Gazić, predsjednica Omladinskog udruženja Dobro djelo.

Mališani su bili sretni što su dobili priliku da pokažu svoje znanje, spretnost, radost, što su nagrađeni aplauzom i osmijesima.

U okviru programa mališani su pjevali, recitovali, ali se i okušali u nekoliko sportskih disciplina i vještina. Smijeha, sreće i radosti nije nedostajalo, a priredbu je upotpunila i mađioničarska tačka.

Omladinsko udruženje Dobro djelo od aprila 2015. pruža pomoć i podršku djeci uzrasta od dvije do 13 godina. Stručni tim čine logopedi, defektolozi, psiholozi, pedagozi, profesori predškolskog odgoja i obrazovanja. Sve usluge za korisnike su besplatne.

Dodijeljene su i zahvalnice ustanovama i institucijama koje kontinuirano podržavaju rad ovog Udruženja.