U akciji “Kolt” pod istragom “LMG-company” i “Leader Oil”

Zagreb, 09.03.2015 -NAjavljeno ponovno poskupljenje goriva na benzinskim crpkama

Pripadnici MUP-a Republike Srpske uhapsili su 13 lica, među kojima i lica čiji su inicijali M.R i S.S iz Banjaluke, J.S iz Gradiške, Lj.S. iz Novog Grada, D.M. iz Bijeljine, te M.O. zbog počinjenog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa poreskom utajom, zloupotrebom ovlaštenja i obmanjivanjem kupaca.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Milanu Radovanoviću (37), Siniši Straživuku (48), Josipu Skoki (30), Ljubanu Stošljeviću (35), Draganu Milovanoviću (66) i Mirsadu Okiću.

Kako saznaje ATV firme koje su obuhvaćene istragom su “LMG-company” i “Leader Oil” iz Banjaluke. Pumpe “Reunion” u Kozarcu, Modriči i Zenici. Zatim “Agrovoće” u Zvorniku i Milićima i “Banjac Oil” u Mašićima – Gradiška.

Ova lica su uhapšena u akciji “Kolt”, koja je juče započeta pod nadzorom i kontrolom Tužilaštva BiH, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Navedena krivična djela prijavljena lica su izvršila tako što su M. R. i S.S. tokom 2015. godine putem jednog privrednog društva naručivali, organizovali prevoz, carinjenje, skladištenje, distribuciju i plasman baznog ulja uvezenog iz Italije i Srbije. Zadatak trećeprijavljenog J.S. bio je da obezbijedi fiktivnu firmu, koja bi legalno uvozila bazno ulje, što je on i uradio, a bazno ulje se istakalo i prodavalo na benzinskim pumpama u Kozarcu, Modriči, Zenici, Zvorniku i u Milićima.

Četvrtoprijavljeni Lj.S. je putem drugog privrednog društva pružao usluge prevoza organizatorima grupe i na taj način što je prevozio uvezeno bazno ulje iz Srbije i Italije u BiH, da bi nakon toga, bazno ulje po nalogu organizatora uz pribavljenu falsifikovanu prateću dokumentaciju prevozio na benzinske pumpe, gdje je prodavano kao evrodizel.

Petoprijavljeni D.M. je tokom prošle godine u više navrata kupovao bazno ulje i prodavao ga na svojim benzinskim pumpama u Zvorniku i Milićima kao evrodizel.

Navedena krivična djela prijavljena lica su izvršila da bi stekla protivpravnu imovinsku korist, a u toku je istraga koja će utvrditi stvarnu korist pribavljenu krivičnim djelima i štetu koja je nanesena budžetima BiH i Republike Srpske.

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana pripadnici Jedinice za organizovani kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske pretresli su stambene i poslovne objekte prijavljenih lica i privremeno oduzeli dokumenta, kao i računarsku opremu.

O realizaciji ovih aktivnosti obaviještena je Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Republička uprava za inspekcijske poslove, koje će danas preduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti na šest benzinskih pumpi, na kojima je utvrđeno da je bazno ulje prodavano kao evrodizel.