BiH

pretresi na više lokacija

U akciji “Profit” uhapšeno više osoba, među njima Blekić i Ćelam (VIDEO)

09/12/2020
Foto: Screenshot/N1

Među uhapšenim su biznismen Zijad Blekić, kojem je izvršen pretres stana i prostorija kompanije i Hasan Ćelam bivši Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH

Više lica do sada je uhapšeno u policijskoj akciji u okviru koje se vrše pretresi na više lokacija zbog krivičnih djela organizovani kriminal i pranje novca, a pod istragom Tužilaštva Kantona Sarajevo je 18 osoba.

Ova lica su osumnjičena da su kao organizovana grupa, korištenjem pozicija u više firmi sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

Osumnjičeni su da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transakcijama posredstvom FIMA banke ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, prema čijoj naredbi se sprovodi akcija.

Glasnogovornica ovog tužilaštva Azra Bavčić ranije je izjavila Srni da su, nakon višemjesečne istrage, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH rano jutros počeli realizaciju akcije kodnog naziva “Profit”, u kojoj učestvuje i MUP Kantona Sarajeva.

Među uhapšenim su biznismen Zijad Blekić, kojem je izvršen pretres stana i prostorija kompanije i Hasan Ćelam bivši Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.