kabinet željka komšića

U ANP-u nema legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda

zeljko komsic osbih (1)

-Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kao etnički princip koji vodi etničkim podjelama osudila je i odbacila jedna od vodećih zemalja članica NATO-a i EU, Savezna Republika Njemačka, tako da je očito kako Grlić Radman uopće ne zna šta radi – zaključio je Kovačević, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

Slaven Kovačević, savjetnik za vanjsku politiku u kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, reagirao je na pozive ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana o tome da se NATO uključi u izmjene Izbornog zakona BiH na bazi tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, poručivši da hrvatski ministar vanjskih poslova uopće ne zna šta radi, s obzirom da u Programu reformi ne postoji nikakvo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, te da je ono odbačeno od zemalja članica NATO-a, poput Njemačke.

Kovačević je naime podsjetio da se Bosna i Hercegovina podnošenjem Programa reformi nije obavezala na bilo kakvo “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda” nego na jednakopravnost građana, navodeći da je na to svoj pristanak dala i Republika Hrvatska.

– Bosna i Hercegovina je podnijela svoj Program reformi (ANP) u kojem se jasno govori o jednakopravnosti svih građana, kao važnom elementu, za koji je svoj pristanak dala i Republika Hrvatska prilikom odobravanja tog istog Programa reformi BiH – kazao je Kovačević.

Također, Kovačević ističe da istu stvar imamo i u Mišljenju Europske komisije iz 2019. godine u dijelu da Bosna i Hercegovina treba obezbijediti potpunu jednakopravnost svojih građana, kao važan europski standard, za koji je također svoju saglasnost dala Republika Hrvatska, te u zaključcima Vijeća Europske unije iz oktobra 2017. godine, u kojima se jasno traži da Bosna i Hercegovina garantira jednakopravnost građana Bosne i Hercegovine.

– Bilo bi jako korisno da ministar Grlić-Radman obavijesti tamošnju javnost o tome šta je Hrvatska sve podržala, nego da daje ovako nesuvisle i neodržive izjave, koje su u suprotnosti s onim što se radi u Europskoj uniji i NATO savezu – dodaje Kovačević.

Osim toga, kako je naveo, ovakva vanjska politika Republike Hrvatske kakvu zastupa Grlić – Radman, a koja se zalaže za to da se putem izmjena Izbornog zakona BiH izvrši etnoteritorijalna podjela BiH, kroz formiranje etničkih izbornih jedinica u jednoj državi koja je aspirant za članstvo u NATO-u, nije politika koja je kredibilan i stabilan partner u NATO-u, jer to vodi u pravcu etničke administrativno teritorijalne podjele BiH, pri čemu je onda nemoguće imati jedinstvenu vojsku”.

Dodao je kako je siguran u to da će upravo NATO dati kredibilan odgovor na pogubne ideje o etničkim podjelama BiH koje kroz svoju viziju izmjena Izbornog zakona zagovara Grlić Radman.

-Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kao etnički princip koji vodi etničkim podjelama osudila je i odbacila jedna od vodećih zemalja članica NATO-a i EU, Savezna Republika Njemačka, tako da je očito kako Grlić Radman uopće ne zna šta radi – zaključio je Kovačević, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.