Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Banjoj Luci uvode “nultu zonu parkiranja”

banja_luka_parking

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve u Upravi grada Banjaluke Slaviša Sandić najavio je da će ove godine u tom gradu biti uvedene nove mjere i aktivnosti na podizanju nivoa usluge parkiranja, te će pojedina parkirališta biti prebačena u novu, “nultu zonu parkiranja”.

On je pojasnio da će u nultoj zoni parkiranje vozila biti vremenski ograničeno na maksimalno dva sata, s ciljem da se ubrza izmjena na parkiralištima i omogući većem broju korisnika parkiranje u ovim zonama u centru grada.

Prema njegovim riječima, osnovna uloga sistema naplate parkiranja je kontrolisano korištenje prostora u užem centru grada, kao i sprovođenje regulativnih mjera u stambenim zonama u kojima je prisutan problem parkiranja zaposlenog stanovništva.

Sandić je napomenuo da je stanovnicima koji žive u zoni u kojoj je uvedena naplata parkiranja omogućeno da kupe povlaštene godišnje karte za 50 KM godišnje, što je oko četiri KM na mjesečnom nivou.

Prema podacima iz banjalučke Uprave grada, prošle godine izdata je 2.241 pretplatna karta za stanare. U Banjaluci je uređen i pod naplatom 61 parking i dvije javne garaže sa ukupnim kapacitetom od 4.700 parking-mjesta.

U prošloj godini na gradskim parkinzima zabilježeno je 2.937.278 parkiranja, što predstavlja povećanje od 10 odsto u odnosu na 2015. godinu.