Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog prekomjerne zagađenosti u Tuzli i Lukavcu proglašena epizoda uzbune

tuzla_smog

Zbog prekomjerne zagađenosti zraka na području grada Tuzla i općine Lukavac, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona proglasilo je epizodu uzbune.

U resornom Ministarstvu navode da je epizoda uzbune proglašena na osnovu podataka dobijenih iz sistema za praćenje kvaliteta zraka, koji su jučer i danas pokazali povećanje koncentracije zagađujuće materije sumpordioksida.

Ministarstvo upozorava rizične gupe stanovništva da smanje kretanje i apeluje za smanjenje korištenja motornih vozlila, a građanima se ne preporučuje duži boravak na otvorenom.

Ukoliko je kretanje napolju neophodno, preporučuje se disanje isključivo na nos, te korištenje zaštite u vidu šala ili marame za prekrivanje usta i nosa.

Iz resornog ministarstva poručuju da se ove preporuke odnose na sve građane, a posebno na rizične grupe stanovništva poput starijih osoba, trudnica, osoba s hroničnim bolestima, respiratornih organa te oboljenjima srca, kao i djeci predškolskog uzrasta.

Ministarstvo je obavijestilo općinske službu civilne žaštite spomenutih područja, te preporučilo mjere poput zabrane kretanja za teretna motorna vozila ukupne mase više od 3,5 tona u odredenom vremenu na određenim saobraćajnicama, kao i obustavu nastavnog procesa u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja i univerzitetima.

Također, predlažu i zabranu kretanja motornih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO 3 i privemeno ograničenje kretanja vozila po sistemu “par-nepar“, osim vozila na električni pogon, i tečni naftni plin te policije, javnog gradskog prijevoza, hitne pomoći i vatrogasnih vozila, i ostalih vozila s odobrenjem.

Apeluje se na smanjenje potrošnje goriva za zagrijavanje prostorija uz smanjenje temperature u prostorima koji se zagrljavaju, kao i smanjenje proizvodnje i zamjena pogonskih goriva kod industrijskih i drugih objekata koja u tehnološkom procesu koriste čvrsta goriva i teža lož ulja.