Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pokazala istraga

U bespilotnoj letjelici koja je pala na Zagreb bila avio-bomba, ali bez TNT-a

Zagreb: Na konferenciji za medije prikazani izvučeni dijelovi letjelice
13.03.2022., Zagreb - Na konferenciji za medije prikazani izvuceni dijelovi letjelice. Nastavak ocevida nakon pada letjelice na Jarunu. Prema do sad prikupljenim podacima rijec je o vojno izvidjackom dronu srednjeg dometa TU-141 Strizh koji je proizveden u bivsem Sovjetskom Savezu. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Državni tužitelj  u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Jurica Ilić istaknuo je kako se radi o teškom kaznenom djelu protiv opće sigurnosti

Bespilotna letjelica koja je 10. marta pala na Zagreb bila je naoružana avio-bombom, koja je eksplodirala pri udaru o tlo, ali u njoj nije bilo vojnog eksploziva poput TNT-a, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva.

Načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Zapovjedništvo za potporu OS RH bojnik Mile Tomić naveo je kako su na mjestu pada drona pronađeni ostaci avio-bombe OFAB 100-120 i upaljač AVU-ET 350F postavljen na prednji dio avio-bombe.

Glavna vještakinja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić“ Ivana Bačić izvijestila je da nisu uočeni tragovi vojnog ni privrednog eksploziva. Originalna avio-bomba trebala bi sadržavati 40 do 46 kilograma vojnog eksploziva TNT-a.

Nedvojbeno je utvrđeno da je došlo do eksplozije, a u avio-bombi bila je “visokoenergetska, ali nekonvencionalna tvar koja je u eksploziji u potpunosti razgrađena, što onemogućava njezinu identifikaciju”.

Državni tužitelj  u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Jurica Ilić istaknuo je kako se radi o teškom kaznenom djelu protiv opće sigurnosti.

Načelnik Sektora Kriminalističke vojne policije brigadir Jadranko Karlušić izvijestio je kako je procijenjena šteta oko 600.000 kuna, prenosi Hina.