Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament bih

U bh. saobraćaj stiže i kazna od 4.000 maraka!? Evo za koji prekršaj će biti izrečena

Novi prosvjed u Sarajevu, građani blokirali promet. Traje sastanak političara u OHR-u
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Poslanici su glasali o predloženom zakonu, ali je zbog nedostatka entitetske većine, on upućen Kolegiju na usaglašavanje

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je juče zahtjev poslanika Milana Dunovića, Zlatana Begića i Vlatka Glavaša da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Poslanici su glasali o predloženom zakonu, ali je zbog nedostatka entitetske većine, on upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Dunović je pojasnio da se ovim prijedlogom predviđa novčana kazna od 4.000 KM i šest kaznenih bodova u slučaju da vozač koji je pod dejstvom alkohola ili narkotika odbije testiranje.

– Do sada smo imali situaciju da neko ko je konzumirao nedozvoljena sredstva ili alkohol u dozi većoj od dozvoljene, da mu je bilo jeftinije da odbije testiranje, nego da se ustanovi da je pod dejstvom alkohola. Iz tog razloga smo tražili hitnu proceduru – rekao je Dunović.

Dodao je kako misli da će predložena izmjena doprinijeti većoj bezbjednosti na putevima.

Predstavnički dom je usvojio i poslaničku inicijativu Nihada Omerovića i Safeta Keše kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da putem Ministarstva finansija i trezora izdvoji sredstva u iznosu od 1.000.000 KM za medicinsku pomoć stanovništvu Gaze, sa posebnim akcentom na djecu Gaze.