U BiH 120.000 mina utiče na sigurnost preko pola miliona građana

mine

U Bosni i Hercegovini još uvijek postoji 1.417 ugroženih zajednica pod uticajem mina, koje se nalaze na površini od 1.176 kilometara kvadratnih. Pretpostavlja se da postoji još oko 120.000 mina dok lokacije kontaminirane minama direktno utiču na sigurnost oko 540.000 građana ili oko 15 posto od ukupnog broja stanovnika Bosne i Hercegovine, istakao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH tokom susreta sa donatorskom delegacijom iz Sjedinjenih Američkih Država koju predvode senator Majk Enzi iz Vajominga i predsjednik “Marshall Legacy Institute” Peri Baltimore.

Organizacija “Marshall Legacy Institute” već dugi niz godina finansira različite protivminske projekte u BiH.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović zahvalio je predstavnicima Vlade SAD, vladinim organizacijama, fondacijama, nevladinom sektoru, predstavnicima medija i narodu SAD-a kao i ambasadi SAD u Sarajevu, na ogromnom doprinosu na polju protivminskog djelovanja u BiH i oslobađanju Bosne i Hercegovine od mina.

“Vlada SAD putem direktnih donacija i posredstvom fondacija bila je i ostala jedan od najznačajnijih donatora za finansiranje projekata protivminske akcije u BiH”, rekao je ministar Osmanović.

Za vrijeme posjete Ministarstvu civilnih poslova, predstavnici Komisije za deminiranje BiH održali su prezentaciju o protivminskim aktivnostima u BiH.

Uz pomoć sredstava koje je osigurao “Marshall Legacy Institute” sa partnerima obučen je značajan broj pasa za otkrivanje mina za potrebe Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite, kao i za potrebe nevladinih organizacija u BiH, koje se aktivno bave deminiranjem.