CIK

U BiH evidentirano 15.298 birača manje

mostar izbori brojanje (1)

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici, pored ostalog, primila k znanju informaciju o analizi trenutnog stanja Centralnog biračkog spiska

Analizom Centralnog biračkog spiska utvrđeno je da je u Bosni i Hercegovini ukupan broj birača smanjen za 15.298 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Na lokalnim izborima 2020. godine broj birača je bio 3.385.742 birača, dok je na dan 1. marta 2022. godine, nakon analize, bio 3.370.444 birača, što predstavlja umanjenje broja birača na Centralnom biračkom spisku za 15.298 birača.

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici, pored ostalog, primila k znanju informaciju o analizi trenutnog stanja Centralnog biračkog spiska.

Na osnovu podataka kojim raspolaže Centralna izborna komisija BiH vrlo precizno je izvršena je analiza koja je obuhvatila sve aspekte stanja Centralnog biračkog spiska na dan 1. mart 2022. godine.

Ministarstvo civilnih poslova BiH od 2003. godine vrši kontinuiranu dostavu konačnih rješenja o prestanku državljanstva BiH odricanjem prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH. U toku 2021. godine zaključno s 28. decembrom 2021. godine, Centralna izborna komisija BiH je primila ukupno 3.714 rješenja o prestanku državljanstva BiH.

Iz evidencije Centralnog biračkog spiska su uklonjeni podaci za 2.863 osobe, odnosno u evidenciji Centralnog biračkog spiska su još uvijek 244 osobe kojima je prestalo državljanstvo BiH odricanjem. Centralna izborna komisija BiH će u saradnji s nadležnim organima izvršiti provjeru načina i procedura brisanja i navedenih 244 osobe iz CBS-a vezano za ispis iz državljanstva.

U skladu s odredbama člana 3.2 stav (3) Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH kontinuirano vrši ažuriranje podatka za osobe koje je nadležni organ lišio potpune poslovne sposobnosti. U periodu od 1. januara do 31. decembra 2021. godine, Centralnoj izbornoj komisiji BiH je dostavljeno ukupno 120 pravosnažnih rješenja o oduzimanju poslovne sposobnosti te su prispjela rješenja obrađena, odnosno izmjene su evidentirane u podacima Centralnog biračkog spiska.

Centralna izborna komisija BiH, je takođe naložila, da za sve birače za koje su centri za birački spisak u saradnji s nadležnim matičnim uredima utvrdili da se njihova imena nalaze na zaključenom izvodu iz Centralnog biračkog spiska, a provjerama je utvrđeno da se radi o umrlim osobama za koje je nadležni matični ured izdao izvod iz MK umrlih, u rubrici za potpis glasača stavi oznaku: “*“.

S tim u vezi, provjerom na dan 1. marta 2022. godine od navedenog broja označenih osoba oznakom (*) preostala je ukupno 491 osoba kojima status još uvijek nije izmijenjen u CBS-u. Centralna izborna komisija BiH će se svojim aktima u narednom period nastaviti obraćati svim nadležnim organima (ministarstvima unutrašnjih poslova kantona u FBiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka – IDDEEA) ukazujući na potrebu kontinuiranog ažuriranja podataka o umrlim osobama.

Takođe, na osnovu podataka dobijenih od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH utvrđeno je da je na dan raspisivanja Lokalnih izbora 2020. godine bilo ukupno 92.063 raseljene osobe u BiH. Zatražena je dostava podatka od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o broju izbjeglih i raseljenih osoba u BiH dana 25. januara 2022. godine, a i nakon urgencije Centralne izborne komisije BiH traženi podaci još nisu dostavljeni.

Nadalje, provjerom evidencije Centralnog biračkog spiska utvrđeno je da je ukupno 1.305 osoba u Bosni i Hercegovini upisanih u Centralni birački spisak za lokalne izbore 2020. godine imalo 100 i više godina, dok će do općih izbora 2022. godine prema stanju na dan 1. marta 2022. godine 100 i više godina imati 1.513 osoba. Centralna izborna komisija BiH će podatke o osobama starijim od 100 godina dostaviti nadležnim općinskim/gradskim izbornim komisijama da u saradnji s matičnim uredima izvrše provjeru podataka za te osobe.