jens stoltenberg

NATO će rasporediti 40.000 vojnika na istočnoj granici

Kaže da će NATO učiniti sve što može da podrži Ukrajinu oružjem kako bi se mogla braniti

Čelnici zapadnog vojnog saveza NATO složili su se ojačati svoju odbranu na istoku kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

– Aktivirali smo odbrambene planove NATO-a, rasporedili elemente NATO snaga za odgovor i smjestili 40.000 vojnika na naš istočni bok – objavili su u zajedničkoj izjavi nakon razgovora u Bruxellesu, javlja BBC.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je rekao da će četiri nove borbene grupe biti poslane u Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumuniju.

Stoltenberg je upitan i o obraćanju predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i njegovom apelu na jedan posto NATO-ovih tenkova i aviona.

Stoltenberg kaže da su svi “pažljivo slušali” predsjednika Zelenskog i dodaje da saveznici iz NATO-a pružaju značajnu podršku Ukrajini – ali kaže da neće ulaziti u detalje o tome o kojoj se opremi govori.

Kaže da će NATO učiniti sve što može da podrži Ukrajinu oružjem kako bi se mogla braniti.

Stoltenberg dodaje da saveznici u NATO-u koordiniraju napore kada je riječ o energetskoj sigurnosti. Ovo uključuje diverzifikaciju izvora snabdijevanja i smanjenje zavisnosti od ruske nafte i gasa.

Nakon što su ga novinari upitali o Kini, rekao je da je poruka NATO-a da bi se trebali pridružiti ostatku svijeta u osudi ,,brutalnog rata protiv Ukrajine” i ne podržavati Rusiju ekonomskom ili vojnom podrškom.

NATO je također obećao više vojnih zaliha i cyber podršku, a Stoltenberg je govorio o stvarima o kojima se NATO dogovorio šta dalje učiniti kako bi pomogli Ukrajini.

On navodi da sada postoji ,,nova sigurnosna realnost”.

Na kopnu će biti znatno više snaga u istočnom dijelu alijanse u većem stanju pripravnosti. U zraku će biti raspoređeno više borbenih aviona, a na moru će biti udarne grupe nosača, podmornice i borbeni brodovi.

Osim više vojnih zaliha, jača se i cyber odbrana, a NATO će također pomoći Ukrajini da se odbrani od nuklearnih i bioloških prijetnji.