Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U BiH ne postoji mogućnost promjene načina računanja vremena

satovi_vremenske_zone

Iako su neke zemlje, poput Rusije i nedavno Republike Turske uvele stalno ljetno računanje vremena i neće primjenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem, to se u Bosni i Hercegovini, po svemu sudeći, još neće dogoditi.

Posljednje nedjelje u oktobru doći će do prelaska na zimsko računanje vremena, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unazad vrijeme u 03.00 računati kao 02.00 sata.

– Jasno se može reći da ne postoji apsolutno nikakva mogućnost da se u BiH promijeni način računanja vremena, uključujući i “pomjeranje sata”, jer smo dio Evrope u kojoj o tome nema nikakvih naznaka takve vrste – mišljenje je ekonomskog analitičara Igora Gavrana.

On je u razgovoru za Fenu kazao da bi ideja da sama BiH i pomisli na ovakve izmjene bila potpuno nerazumna i ničim opravdana.

-Nema apsolutno nikakvih naznaka o tome i to se neće desiti uskoro, a niti ikada, ako se isto ne dogodi u EU, odnosno Evropi – ističe Gavran.

Kada je riječ o ekonomskim efektima, pojašnjava da su oni bili izvorni povod uvođenja ove mjere pomjeranja vremena, odnosno motivacija je bila ušteda energije zbog produžavanja trajanja dana.

– Taj argument i danas je validan, uz dodatni argument da je ovaj sistem već toliko dugo u primjeni da se manje može govoriti o “promjeni”, a više o stabilnosti i stalnosti njegove primjene. Negativni argumenti su gubici u produktivnosti i uticaj na psihu i bioritam čovjeka u periodu pomjeranja vremena, međutim, pošto se ove promjene uvijek dešavaju vikendom i ovaj argument protiv je upitan. Sve kvantifikacije, pozitivne i negativne, mahom su procjene i prepotstavke, pa je teško uporediti dvije konkretne cifre “za” i “protiv” – podvlači Gavran.

U svakom slučaju, čak i da su efekti jedne ili druge opcije iznimno značajni za BiH, Gavran zaključuje da država ovakvog geografskog, političkog i ekonomskog položaja ne može sebi dozvoliti “ekscentrično izdvajanje iz okruženja i ima samo jednu opciju, a to je da slijedi EU i ostatak Evrope”.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike ističu da je pitanje računanja vremena u Federaciji BiH uređeno Zakonom o računanju vremena.

Pojašnjavaju da je spomenuti zakon temporalnog karaktera, s obzirom na to da je njime propisano da će se primjenjivati do donošenja zakona o računanju vremena Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, u Federaciji BiH nisu planirane izmjene spomenutog propisa, kojim bi se pitanje računanja vremena samo za ovaj entitet uredilo na drugačiji način – kazali su Feni u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.