Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

institut za javno zdravstvo rs

U BiH počela vakcinacija protiv koronavirusa trećom dozom

vakcinacija buster dozom – anadolija (5)

Buster dozu mogu primiti osobe koje su drugu dozu primile prije kraja marta, a na listi prioriteta su najosjetljivije kategorije

U prostorijama Instituta za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska danas je počela vakcinacija trećom dozom vakcine protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

“Treću dozu vakcine protiv koronavirusa mogu primiti osobe koje su se prije kraja marta vakcinisale drugom dozom vakcine”, izjavila je Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinske poslove u Institut za javno zdravstvo RS-a.

Pojasnila je da se buster doza vakcine daje šest do osam mjeseci nakon druge doze da bi se podigao imuni odgovor koji je dovoljan za zaštitu od COVID-19 jer on vremenom počinje da slabi.

“Osobe kojima se preporučuje vakcinacija buster dozom su one kategorije koje su najosjetljivije, najslabijeg imunog sistema i slabijeg odgovora na vakcinaciju odnosno kod onih kod kojih očekujemo brže opadanje tog imuniteta koji su razvili nakon dvije doze”, rekla je Aćimović, navodeći da su u pitanju prije svega stariji od 65 godina, i mlađi ukoliko imaju hronične bolesti, te osobe koje su posebno izložene zbog radnog mjesta.

Najavila je da će u Institut za javno zdravstvo RS-a vakcinacija buster dozom biti organizovana po principu “otvorenih vrata” od 11 do 14 časova. Prema njenim riječima ponedjeljkom će se davati Pfizer vakcine, utorkom Sinopharm, srijedom Sputnik V, a petkom AstraZeneca.

Aćimović je navela da je preporuka da se ide sa istom vrstom vakcine kao i kod prve dvije doze, s tim da su dozvoljene i kombinacije vakcina, a sa nadležnim ljekarom potrebno je provjeriti da li su kombinacije moguće, potrebne i poželjne.

Naglasila je da je velika zainteresovanost vakcinisanih sa dvije doze do kraja marta za treću dozu, jer oni koji su primili dvije znaju zašto su ih primili i žele da pojačaju svoj imunitet.

“Mala je zainteresovanost za vakcinaciju prvom i drugim dozom, svega nekoliko stotina građana vakciniše se u jednom danu u cijeloj RS”, rekla je Aćimović.

Proces vakcinacije svim dozama vakcina protiv koronavirusa odvijaće se paralelno, a prioritet je davanje prve i druge doze.

Druge zdravstvene ustanove u RS-u su u fazi pripreme za početak vakcinacije trećom dozom i očekuje se da će i u njima vakcinacija početi sljedeće sedmice.

Institut za javno zdravstvo RS-a ranije je pripremio preporuke za primjenu buster doze vakcine protiv COVID-19 prema kojima se treća doza može primjenjivati najmanje šest mjeseci nakon druge doze, bez obzira na vrstu vakcine koju su osobe primile.

Treća doza može se primjenjivati kod određenih kategorija stanovništva, koje su drugu dozu primile prije 31. marta 2021. godine. U pitanju su osobe starije od 65 godina, korisnici domova za stara lica, kao i osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa imunosuprimiranim pacijentima.

Treća doza može se primjenjivati i za osobe koje boluju od hroničnih nezaraznih bolesti koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme COVID-19, kao i kod osoba koje rade na radnim mjestima sa visokom izloženošću. Pojašnjeno je da su u pitanju zdravstveni radnici, prema istim prioritetima kao prilikom vakcinacije prvom dozom, osobe zaposlene u domovima za stara lica koje učestvuju u procesu njege korisnika, kao i prosvjetni radnici.

Građani RS-a koji su primili prve dvije doze u inostranstvu mogu da prime buster dozu u RS-u, pod uslovom da imaju validnu potvrdu o prve dvije doze sa QR kodom, te da se podatak o tim dozama unese u program Instituta za javno zdravstvo RS.