BiH

reakcije

Nakon smjene Gordane Tadić oglasio se i ministar pravde BiH Josip Grubeša

21/10/2021

Za ovu odluku glasalo je šest članova VSTV-a, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan

Ministar pravde u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Josip Grubeša rekao je u četvrtak 21. oktobra za agenciju SRNA da “svako mora biti odgovoran za posao koji obavlja, posebno osobe koje vrše najviše funkcije, jer su ogledalo institucije koju predstavljaju, ali i zemlje”.

“Niko od nas ne zna okolnosti, činjenice i dokaze koji su izneseni u disciplinskoj prijavi protiv sad već bivše glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić, kao ni u odluci disciplinske komisije, zbog čega nisam voljan davati komentare u vezi s posljedicama koju je ta odluka prouzrokovala”, rekao je Grubeša.

On je istakao da kao ministar pravde mora stajati iza odluka pravosuđa i njihovih tijela, koje svi u BiH moraju poštovati.

Grubeša je poručio da javnost BiH mora imati više povjerenja u pravosudne institucije BiH, na čemu on, kako je rekao, aktivno radi već drugi mandat.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) potvrdilo je u srijedu 20. oktobra odluku Drugostepene disciplinske komisije i smijenilo Gordanu Tadić s funkcije glavne tužiteljice BiH.

Za ovu odluku glasalo je šest članova VSTV-a, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Tadić će, kako je ranije odlučeno, biti premještena s mjesta glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužiteljstva BiH.

VSTS je donio odluku o raspisivanju konkursa za novog glavnog tužitelja BiH, a do njegovog izbora tužitelj Milanko Kajganić obavljat će funkciju vršitelja dužnosti glavnog tužitelja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.