Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

U BiH ponovo najavljen snijeg

snijeg
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

April je mjesec sukoba zime i ljeta. Ljeto smo već osjetili, a hoćemo li i zimu?

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano, uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren, sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Jutarnja temperatura iznosiće od 6 do 11, na jugu zemlje do 15, a dnevna od 23 do 29 stepeni.

U Sarajevu sunčano, uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 7 do 9, a dnevna od 22 do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Moguć i snijeg

April je mjesec sukoba zime i ljeta. Ljeto smo već osjetili, a hoćemo li i zimu?

Od sredine iduće sedmice, u periodu oko 17. do 20. aprila nagla promjena vremena uz osjetno zahlađenje donosi kišu i snijeg u brdsko-planinskim krajevima zemlje, najavljuje BHmeteo.

Da sve bude “zanimljivije”, neposredno prije zahlađenja temperature će ovog vikenda i početkom iduće sedmice dosezati do 32°C, a onda iz kratkih rukava idemo u toplu garderobu.

Snijeg najavljuje i Sladić

Nakon izuzetno toplog vikenda koji je pred nama, gdje će temperature zraka rasti do 30 stepeni Celzijusa, meteorolozi najavljuju zahlađenje. U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine i susjedne Hrvatske predviđaju i snježne padavine.

“Već iduće sedmice, od utorka, slijedi osjetniji pad temperature zraka, vezano uz prodor osjetno hladnije zračne mase sjevera kontinenta i on će usloviti da zapravo na najvišim planinama prije svega, dakle, na nadmorskim visinama iznad 1.500 metara bude, nažalost, snijega. Kažem ‘nažalost’ iz razloga što snijeg dolazi u najnezgodnijem mogućem trenutku. Budući da je vegetacija već mjesec, mjesec i pol dana, u ovisnosti od područja, već procvjetala i samim tim pokušava se nadoknaditi nedostatak koji smo imali tokom zime, ali on dolazi u veoma nezgodnom trenutku”, pojašnjava Sladić.

U nižim područjima, kaže, ne bi trebalo doći do snježnih padavina, ali će temperatura zraka pasti na vrijednosti koje će biti primjerenije martu nego aprilu.

“Dakle, nakon ljeta koje ćemo imati tokom ovog vikenda, ponovo ćemo morati odjenuti malo deblju garderobu, barem nakratko. Jer, postoji indicija da bi krajem aprila mjeseca ponovo osjetnije zatoplilo”, ističe Sladić.

Prognoza za naredne dane

U nedjelju sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab, prije podne mijenja smjer sa sjevera na jugo i jugozapad. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje do 14, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31 stepen.

U ponedjeljak pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne i krajem dana postupno povećanje oblačnosti. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, na jugu do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30 stepeni.

U utorak umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti. Krajem dana se očekuje i kiša. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16, na jugu do 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 28 stepeni.