almbih

U BiH prošle godine 52 ozbiljne neželjene reakcije na lijekove, najviše na onkološke lijekove

lijekovi – unsplash

U odnosu na globalno izvještavanje iz WHO-UMC, navode iz ALM BiH, podaci za lijekove istog generičkog sastava koji su prijavljeni iz Bosne i Hercegovine daleko su ispod po broju prijava

Sektor za farmakovigilansu i materiovigilansu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) zaprimio je, do kraja prošle kalendarske godine, i procijenio ukupno 161 prijavu o sumnjama na neželjene reakcije na lijekove na području Bosne i Hercegovine, od toga 52 su klasificirane kao ozbiljne i to najviše na onkološke lijekove.

– Od zdravstvenih radnika zaprimljeno je 59 neželjenih reakcija na lijekove, gdje je 21 prijava (36,2 posto) klasificirana kao ‘serious’ ozbiljna. Od nositelja odobrenja dostavljene su 102 prijave o sumnjama na neželjene reakcije na lijekove. Od tog broja 71 (69,3%) prijava klasificirana je kao ‘non serious’ nije ozbiljna (očekivana), dok je kao ‘serious’ ozbiljna klasificirana 31 prijava (30,7%). Ozbiljne prijave su se odnosile u najvećem dijelu na onkološke lijekove. Najčešće reakcije na lijekove javljale su se kod osoba starosti od 45 do 64 godine – navode iz ALM BiH.

Među ozbiljnim neželjenim reakcijama na lijekove najčešće prijavljene su dispneja, urtikarija, eritem, bol u stomaku, gušenje, nelagoda u prsima, ali i poremećaj otkucaja srca, natečene oči ili usne te bol u prsima, a većina prijava uključivala je više reakcija.

U odnosu na globalno izvještavanje iz WHO-UMC, navode iz ALM BiH, podaci za lijekove istog generičkog sastava koji su prijavljeni iz Bosne i Hercegovine daleko su ispod po broju prijava.

– To svakako možemo dovesti u vezi sa niskom stopom prijavljivanja u Bosni i Hercegovini. Za realniju procjenu potrebno je da se poveća svijest o važnosti prijavljanja neželjenih reakcija na lijekove i da se svi aktivno uključimo u praćenje i prijavljivanje reakcija na lijekove te da prijave sa svih nivoa zdravstvene zaštite budu pravovremeno proslijeđene Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine – navode za Fenu iz ALM BiH.

Sektor za farmakovigilansu i materiovigilansu ALMBIH zaprimio je, u periodu od 01.01. do 31.12.2021. godine, ukupno 948 prijava reakcija, od toga 161 prijava reakcija na lijekove i 787 prijava reakcija na vakcine.

U WHO-UMC bazu za globalno praćenje reakcija na lijekove iz Bosne i Hercegovine u protekloj godini prijavljeno je ukupno 807 prijava koje su zadovoljavale kriterije izvještavanja.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine punopravna je članica mreže nacionalnih farmakovigilantnih centara Uppsala Monitoring Centre (UMC) od aprila 2019. godine i jedina institucija iz Bosne i Hercegovine koja ima pristup WHO-UMC bazi u koju se prosljeđuju prijave na reakcije na lijekove iz cijelog svijeta. Do kraja prošle kalendarske godine u WHO-UMC bazu za globalno praćenje reakcija na lijekove iz Bosne i Hercegovine zabilježeno je ukupno 1.137 prijava.