Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svojevrstan "baby boom"

U BiH se bilježi pad broja stanovnika, ali u Hercegovini je rođen rekordan broj beba

Koprivnica: Župan Darko Koren obišao mlade majke i prvorođene bebe u 2014.
02.01.2014., Koprivnica - Zupan Darko Koren je sa suradnicima obisao rodiliste Opce bolnice Dr. Tomislav Bardek. Prvoj ovogodisnjoj rodilji Andrijani Pavlinec iz Komarnice pored Ludbrega (rodia je jucer u 17.25 sati djevojcicu Lanu tesku 3410 grama i dugacku 50 cm) i drugim majkama je poklonio ruze i voce. U koprivnickoj bolnici su tijekom 2013. godine na svijet dosle 944 bebe, sto je nesto manje nego 2012. godine i na razini posljednje tri godine. Posljednjih godina konstantno pada broj novorodjencadi i radja se vise djevojcica nego djecaka. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Pravi baby boom zabilježen je tokom oktobra kada je u samo četiri dana rođeno 25 beba

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru tokom prošle godine rođeno je rekordnih 1855 djece u posljednjih dvadeset godina što prkosi službenim podacima o drastičnom padu broja stanovnika u Bosni i Hercegovini, piše Hina.

U novogodišnjoj noći rođeno je sedam beba, što je dodatno popravilo rezultat iz 2022.

Tokom prošle godine rođeno je 1855 djece, što je šestero više nego 2014. godine kada ih je bilo 1849.

“Taj podatak dovoljno govori da je natalitet u našim krajevima na zavidnoj razini”, rekla je voditeljica Odjela ginekologije i porodništva SKB-a Mostar Vajdana Tomić.

Mostarski gradonačelnik koji je posjetio i darivao prve rodilje u 2023. godini iskazao je zadovoljstvo što je prošle godine oboren rekord po broju novorođene djece u SKB-u Mostar.

Pravi baby boom zabilježen je tokom oktobra kada je u samo četiri dana rođeno 25 beba.

SKB Mostar pruža usluge za nekoliko hercegovačkih kantona. Prema jedinom provedenom popisu stanovništva nakon rata 2013. godine u BiH je živjelo 3.5 miliona stanovnika, no prema podacima koje proteklih godina iznose UN-ove agencije i domaći političari u BiH ne živi više od 2.6 miliona stanovnika.

Procjene pak ureda Populacijskog fonda UN-a (UNPF) u BiH govore da bi u Bosni i Hercegovini za 50 godina moglo živjeti svega 1.5 miliona stanovnika nastave li se trendovi odlaska ljudi i negativne demografije.