Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prošlo je pet godina

U BiH se ne mogu dogovoriti ni oko kontakt tačke za oružje!

sipa policija
Foto: SIPA
Arhiva

EU traži da BiH uspostavi jednu tačku, MUPRS predlaže nekoliko tačaka koji bi činili jednu tačku. Razmjena informacija između policijskih agencija trenutno je katastrofalna

Bosna i Hercegovina nije ispunila obavezu o definisanja jedne kontakt tačke za oružje koju je preuzela još od 2018. godine u okviru Berlinskog procesa, odnosno regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Cilj je bio uspostaviti kontakt tačku kako bi se s jednog mjesta razmjenjivale informacije, obavještajni podaci o legalnom i nelegalnom oružju, forenzici, krivičnim djelima, istragama i sl.

Radna grupa zakazala

Radna grupa koju je Vijeće ministara BiH formiralo 24. februara 2021. godine zbog nemogućnosti dogovora oko jedne kontakt tačke u BiH za oružje, prema najnovijem izvještaju, ostavila je policijskim agencijama da to same učine kanalima koje će sami odabrati?!

Detalj iz izvještaja radne grupe

I ne samo to, predloženo je da se ustanovi (ko god to bio) jedna kontakt tačka koja neće imati stalno sjedište?!

Inače, navedena radna grupa koju su činili razni državni službenici s više nivoa vlasti prvobitno je posao trebala završiti do 30. juna 2021. Budući da to nije uradila, produžavani su joj rokovi, sve do 30. marta ove godine.

Detalj iz izvještaja radne grupe

Naime, na formiranju jedne tačke u BiH do sada su insistirali iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, dok su iz MUP-a RS tražili da bude više kontakt tačaka (suprotno od osnove ideje EU) te da sve te kontakt tačke čine jednu kontakt tačku. Jedna bi, svakako, bila u MUP-u RS.

Obavještajni podaci

Navedeni izvještaj, pak, otkriva da je aktuelno stanje po pitanju razmjene informacija o oružju između policijskih agencija katastrofalno.

Kako se konstatuje, ni na nivou pojedinačnih policijskih organa nisu standardizirani ni sistematizovani podaci o privremeno oduzetom oružju i municiji te da u ovom momentu nema mogućnosti za njihovu razmjenu.

Također, kompatibilnost sistema koje koriste MUPRS, FUP, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenje BiH i Policija Brčko Distrikta je upitna, odnosno razmjena balističkih podataka u elektronskoj formi između navedenih sistema, kako se konstatuje, nije moguća.

Nadalje, kada je riječ o obavještajnim podacima trenutno ne postoji tehnička mogućnost dijeljenja i uspoređivanja ovih podataka.