Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U BiH sedmično za hranu treba izdvojiti 39,19 posto plaće

porodica kupovina111

Za sedmičnu nabavku hrane za četveročlanu porodicu u Hrvatskoj potrebno je 18,53 posto prosječne sedmične plaće, pokazalo je istraživanje internetske stranice MoveHub koja je specijalizirana za pružanje informacija o najpopularnijim destinacijama za preseljenje, piše Večernji list BiH.

Istraživanje MoveHuba o troškovima nabavke hrane pokrilo je 123 države, a Hrvatska je po skupoći potrošačke korpe za četveročlanu porodicu na 66. mjestu. Obrađene su lokalne cijene istih namirnica za svaku zemlju, poput hljeba, riže, voća, povrća, mesa i mliječnih proizvoda, a potom su ti troškovi upoređeni s prosječnim plaćama u tim zemljama.

Na vrhu ljestvice je Ruanda u kojoj je za sedmičnu nabavku hrane za porodicu s četiri člana potrebno čak 275,86 posto prosječne sedmične plaće u toj zemlji. Slijede Etiopija s 257,46 posto i Kenija s 215,24 posto.

Najmanje troškove za sedmičnu nabavku hrane imaju četveročlane porodice u Kataru jer im je za to potrebno samo 2,62 posto prosječne sedmične plaće u toj zemlji. Makao je drugi u svijetu po tom kriteriju jer se ondje prosječna porodica može prehraniti izdvajajući samo 3,66 posto prosječne plaće. U Kuvajtu je pak za to potrebno 4,38 posto plaće. U odnosu na Hrvate, jeftinije se hrane Slovenci i Mađari.
Tako je u Mađarskoj za sedmičnu prehranu četveročlane porodice potrebno 14,71 posto, a u Sloveniji 14,54 posto tamošnje prosječne plaće. od nas.

U Bosni i Hercegovini za sedmičnu nabavku hrane za četveročlanu porodicu treba izdvojiti 39,19 posto prosječne plaće u toj zemlji. U Srbiji je za to potrebno 31,36 posto, a u Crnoj Gori 27,28 posto prosječne plaće. Hrvatska je sa 18,53 posto u rangu Argentine, Čilea, Japana, Urugvaja i Venezuele.