Prognoza vremena

U BiH stigla nagla promjena vremena, temperature će pasti, očekuju se nepogode

nevrijeme kisa

Tokom jutra biće promjenljivo oblačno, sa kišom na jugu i jugozapadu, a tokom dana i poslije podne mjestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok će biti uslova i za nepogode.

U BiH će danas biti oblačno vrijeme mjestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz uslove za lokalne nepogode, ali će povremeno biti i sunčanih perioda.

Tokom jutra biće promjenljivo oblačno, sa kišom na jugu i jugozapadu, a tokom dana i poslije podne mjestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok će biti uslova i za nepogode.

Lokalno je moguće da padne veća količina padavina za kratko vrijeme.

Vjetar će biti slab do umjeren, južnog smjera, krajem dana sjevernog.

Jutarnja temperatura vazduha biće većinom između 15 i 20, na jugu do 24, a najviša dnevna uglavnom između 24 i 30, na jugu zemlje do 31 stepen Celzijusa.

Naredna tri dana

Za sutra je najavljeno umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Intezivnije padavine se očekuju u sjeveroistočnim djelovima. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 19, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21, na jugu zemlje od 24 do 27 stepeni.

U četvrtak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Krajem dana, postupan prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 17, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 19 i 25, na jugu zemlje do 29 stepeni.

U petak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, u Bosni i sa slabom kišom ili kratkotrajnim pljuskom. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20, na jugu zemlje do 23, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 28, na jugu zemlje do 32 stepeni.

Dugoročna prognoza

U narednih 15 dana očekuju se nestabilne vremenske prilike.

Očekuje se veliki pad temperatura zraka uz maksimalne vrijednost od 29 stepeni – čak i u najtoplijim dijelovima zemlje.

Očekivane temperature zraka od 03. do 09. augusta nešto su niže nego u proteklom periodu. Jutarnje temperature prognoziraju se od 13 do 18 °C u Bosni i 18 do 23 °C u Hercegovini. Dnevne temperature u Bosni kretat će se između 19 i 24 °C, u Hercegovini između 24 i 29 °C. Blagi porast temperatura zraka izgledan je od 10. augusta sa najnižim jutarnjim u Bosni od 15 do 19 stepeni, a u Hercegovini od 19 do 24 °C i najvišim dnevnim temperaturama zraka u Bosni do 34, u Hercegovini do 37 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.