generalni sekretar UN-a

Guterres: Svijet je suočen sa generacijskom katastrofom

press conference HC Refugees
Antonio Guterres, UN High Commissioner for Refugees UNHCR at a Press Conference after 66th session of Excom. 9 October 2015. UN Photo / Jean-Marc Ferré

Prema riječima Guterresa kada se stavi pod kontrolu lokalno prenošenje virusa korona, prvi prioritet je da se učenici vrate u škole, a konsultacije sa roditeljima, njegovateljima, nastavnicima i mladima su ključne

Vraćanje učenika u školske klupe treba da bude glavni prioritet jer je svijet suočen sa generacijskom katastrofom usljed zatvaranja škola zbog pandemije virusa korona, izjavio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

On je podsjetio da su sredinom jula zatvorene škole u 160 zemalja u svijetu, što je imalo uticaj na više od milijardu učenika, a najmanje 40 miliona djece nije pohađalo predškolsku nastavu.

Guterres je rekao da su pomenuti brojevi dodati na već 250 miliona djece koja nisu bila u školi prije pandemije, a tek četvrtina učenika srednjih škola u zemljama u razvoju završilo je školovanje sa osnovnim vještinama.

“Sada smo suočeni sa generacijskom katastrofom koja bi mogla da protraći neopisiv ljudski potencijal, da ugrozi decenije napretka i pogorša usađenu nejednakost”, istakao je Guterres u obraćanju putem video-linka u okviru pokrenute kampanje UN “Spasimo našu budućnost”.

Prema riječima Guterresa kada se stavi pod kontrolu lokalno prenošenje virusa korona, prvi prioritet je da se učenici vrate u škole, a konsultacije sa roditeljima, njegovateljima, nastavnicima i mladima su ključne.