Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

martin brod

U BiH sve manje djece, školu u ovom mjestu pohađaju samo tri učenika

Foto: Screenshot/BHRT

Mještani kažu, ako se ugasi škola, ugasit će se i selo

Nastava je danas počela u šest Kantona Federacije i Brčko distriktu BiH. Već godinama sve je manje upisanih đaka, što najviše pogađa područne škole. Jednu takvu školu ekipa BHRT-a posjetila je u Martin Brodu, nadomak Bihaća, koja broji samo tri učenika.

Mještani kažu, ako se ugasi škola, ugasit će se i selo.

Ja i brat idemo u ovu školu i želim da ovdje puno, puno djece, kaže Jana Rodić, jedna od učenica.

Zakinuti za socijalizaciju

-Ja sam Saša, hoću da ima ovdje djece još. Ja bih volio da imam prijatelje, da igramo nogomet, košarke i sve ostalo. Drugi sam razred, dodaje njen brat Saša.

Nekada se iz ove škole čula graja desetine đaka, prisjećaju se uposleni. Danas učiteljica Mirela u istoj učionici drži nastavu za Janu, koja je treći i Sašu, koji je drugi razred. Svaki dan pređe 50 kilometara da bi ih podučavala, a rad u ovakvim uvjetima, kaže, ima svoje prednosti i mane.

-Prije je to bilo skroz drugačije, bilo je dosta djece, a sada je ostalo nas par starijih i troje dječice od Jove. Prije 2000. je bilo 12 do 15 učenika. I moja djeca su ovdje završila, kaže Mirjana Medić, zaposlenica škole.

-Često se našalim s njima da imaju kao privatne časove. Mane su ta da su jednostavno zakinuta za socijalizaciju, to su brat i sestra, više djece nema u Martin Brodu. Oni kad završe ovu školu, ona će se ugasiti, poručuje učiteljica Mirela Pečenković.

Sve manje učenika

Tu sudbinu već je doživjelo desetine područnih škola u Unsko-sanskom kantonu. U ovoj godini ukupan broj upisanih prvačića je 1.548, što je za 120 učenika manje nego u prošloj godini. A, prije 20 godina bilo ih je čak 2.000 više.

-Taj broj opadanja upisanih učenika nastavlja sa tendencijom. Nije to problem samo u Unsko-sanskom kantonu. Pored tog odlaska porodica, značajan pad nataliteta dodatno je uzrokovalo ovakvo stanje. Mladi se teško odlučuju na krupnije korake, ljudi jednostavno imaju jednu nesigurnost, riječi su Edvina Alijanovića, ministra obrazovanja USK.

A bez djece, šta vrijede i prirodne ljepote po kojima je Martin Brod poznat, reći će mještani. Kada prođe ljeto i turisti odu, ovo mjesto utone u zimski san.

Neobična škola, ali mnogima u Bosni i Hercegovini bi mogla poslužiti kao primjer. Kada postoji volja, sve je moguće. Mještani kažu, kada se ugasi ova škola, ugasit će se i život u Martin Brodu.