Institut za nestale

U BiH u 2018. pronađene tri masovne grobnice

lejla cengic445

U godini na izmaku, na području Bosne i Hercegovine ekshumirana su 133 posmrtna ostatka

Proces traženja i pronalaženja žrtava iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu je otežan. Prošlo je više od dvije decenije kako su osobe ubijene, a još uvijek nisu pronađene. Veliki problem je i nedostatak tačnih informacija o pojedinačnim ili masovnim grobnicama u kojima se nalaze posmrtni ostaci tih žrtava, piše Anadolu Agency (AA).

“Ono što je obilježilo 2018. godinu su tri masovne grobnice. Jedna na području Goražda, iz koje su ekshumirane tri žrtve, druga na području Rogoja sa pet žrtava i masovna grobnica na području Drvara, a riječ je o prirodnoj jami Golubnjača iz koje je ekshumirano 18 žrtava”, ispričala je za AA Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe BiH.

Međutim, za Golubnjaču još uvijek nisu sigurni da se radi o žrtvama iz proteklog rata.

“Uzeti su koštani uzorci, poslati na DNK analizu i vidjet ćemo da li će doći do podudaranja, odnosno utvrđivanja identiteta”, istakla je Čengić.

U godini na izmaku, na području Bosne i Hercegovine ekshumirana su 133 posmrtna ostatka.

“Do sada, iako rezultati još uvijek nisu konačni, ostaje još i decembar, mada je to mjesec kada imamo najmanji broj izlazaka na teren, ekshumacija i identifikacija, ekshumirana su 133 posmrtna ostatka. Uglavnom je riječ o kompletnim posmrtnim ostacima i očekujemo da bi moglo biti isto toliko identiteta. Ovo je, od kada traje proces traženja nestalih osoba, do sada najmanji rezultat. Razlog tome je nedostatak tačnih i pouzdanih informacija o potencijalnim lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica”, naglasila je Čengić.

Istražitelji Instituta izlaze na teren, provjeravaju informacije, koje su u velikom broju slučaja netačne.

“Mi smo imali jako puno izlazak na teren – 1.200 izlazaka na teren u 2018. godini. Nažalost, informacije koje smo dobijali uglavnom su se na terenu pokazale netačnim. Bilo namjerno ili nenamjerno, uglavnom informacije koje smo dobijali nisu bile tačne”, pojasnila je Čengić.

U narednom periodu fokusirat će se na identifikacije, pogotovo kada je riječ o Korićanskim stijenama, odnosno masovnoj grobnici koja je pronađena u septembru 2017. godine.

“Te žrtve još nisu identificirane, a u Institut za nestale osobe pristigao je veliki broj DNK nalaza. Utvrđeno je 98 identiteta s tim da je moguće da su od ovih identiteta neke žrtve ranije pronađene, jer je na Korićanskim stijenama otkriveno, prije ove posljednje, pet masovnih grobnica”, izjavila je Čengić.

Moguće je da će biti reasocijacija odnosno dodavanja posmrtnih ostataka žrtvama koje su ranije identificirane, u nekim slučajevima već i ukopane.

“Nadamo se da će sve žrtve koje su ekshumirane u septembru 2017. godine biti identificirane i ukopane u julu naredne godine na zajedničkoj dženazi u Prijedoru”, naglasila je Čengić.

Ono na šta će se također fokusirati u narednoj godini, pored identifikacija sa Korićanskih stijena, svakako su identifikacije i žrtava koje su pronađene u ranijem periodu, a još nisu utvrđeni identiteti.

“Nastavit ćemo i sa procesom verifikacije u Centralnoj evidenciji nestalih osoba. Do sada je verificirano 26.000 nestalih osoba od ukupno 34.964 koliko je prijavljeno. Kada se završi proces verifikacije sigurno je da sve nestale osobe neće imati status nestale osobe, jer je na ovoj evidenciji pronađeno 911 živih osoba i neke od njih nisu nestale jer je poznato mjesto ukopa”, pojasnila je Čengić.

Kada se završi ovaj proces, sigurno je da će ovaj broj od 34.964 osobe biti znatno manji i da će se kretati između 31.000 i 32.000.

“I naredne godine ćemo direktno na terenu provjeravati svaku dobivenu informaciju. Vidjet ćemo koliko ćemo dobiti takvih informacija, jer ono što određuje rezultat jeste to da li su u toj godini pronađene veće masovne grobnice ili nisu. Ukoliko se ne pronađu veće masovne grobnice rezultati će svake godine biti sve manji i manji”, poručila je Čengić.

Institut za nestale osobe BiH uglavnom lokacije pretražuje na osnovu satelitskih snimaka, ali i malog broja dojava bivših pripadnika Vojske Republike Srpske koji su otkrili lokalitete masovnih grobnica.

“Nažalost, mali je broj takvih prijava i možemo reći da nažalost ne postoji savjest onih koji imaju takve informacije. Oni njih mogu javiti potpuno anonimno i besplatno Institutu za nestale osobe BiH”, pojasnila je Čengić, podsjećajući da su takve prijave zabilježene kada je u pitanju otkrivanje masovne grobnice Tomašića, zatim Korićanske stijene, ali i masovne grobnice u Vlasenici.

Radi se o masovnim grobnicama koje su pronađene u proteklih godinu ili dvije. U narednom periodu će, kako je kazala, raditi direktno na terenu sa svjedocima i porodicama žrtava i pokušati doći do informacija o potencijalnim lokacijama masovnih grobnica.

Na web stranici Instituta planirano je da u narednom periodu bude pokrenuta online aplikacija gdje će porodice moći pretraživati na osnovu imena, prezimena i imena jednog roditelja nestale osobe.

To će biti još jedan od načina komunikacije sa porodicama nestalih osoba.

“U ovom trenutku možemo reći da se traga za 7.228 nestalih osoba. U 12 objekata, mrtvačnica, centara za obdukciju i identifikaciju u BiH, nalaze se 2.000 neidentificiranih posmrtnih ostataka. Jedan broj njih nije iz mandata Instituta odnosno iz proteklog rata”, pojasnila je Čengić, dodajući da postoji mogućnost da postoje greške i pri klasičnoj identifikaciji koja se primjenjivala do 2001. godine, do kada je identificirano 8.129 žrtava.