Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut za nestale

Vrijeme je za plaćanje informacija o lokacijama grobnica

institut za nestale (1)

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić je naveo kako su u prva četiri mjeseca ove godine postignuti mnogo bolji rezultati u odnosu na prethodne dvije godine

Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine danas je u Goraždu organizovao okrugli sto o temi “Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba u BiH” na kojem je konstatovano da je vrijeme za plaćanje informacija o lokacijama grobnica.

Istaknuto je da je u Bosni i Hercegovini pronađeno više od 75 posto nestalih osoba, te da se model traženja nestalih po uzoru na našu zemlju primjenjuje u cijelom svijetu. Ipak, još uvijek se traga za 7.628 nestalih osoba.

Predsjedavajući Savjetodavnog odbora Samir Vranović istakao je da se samo na području Gornjodrinske regije traga za još 1.562 nestale osobe, dok u Goraždu tragaju za još 133 nestale osobe.

– Zato danas želimo pozvati sve institucije Bosansko-podrinjskog kantona ali i Novog Goražda da zajedno sjednemo za stol, da poduzmemo konkretne korake kako bi pronašli naše najmilije – kazao je Vranović.

Dodao je i da je potrebno raditi na aktivaciji sredstava koja se nalaze na podračunu Instituta, a koja su predviđena za plaćanje informacija o lokacijama grobnica.

– Došlo je vrijeme za to, da plaćamo tačne informacije o lokacijama grobnica. Moramo iznaći adekvatan način za to – kazao je Vranović.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić je naveo kako su u prva četiri mjeseca ove godine postignuti mnogo bolji rezultati u odnosu na prethodne dvije godine.

– Najveći problem je nedostatak tačnih informacija o lokacijama grobnica i on je usko povezan sa nedostatkom političke volje da se ovo pitanje riješi. Upravo zbog toga cijelo društvo treba da stane iza Instituta i da Institutu bude osigurana materijalna, kadrovska i tehnološka opremljenost kako bi se ovaj proces priveo kraju – rekao je Jurišić.

Zaključio je kako pritiskom na vladajuće strukture porodice mogu omogućiti da Institutu budu osigurani svi neophodni resursi za rad.

– Tražimo najveći broj nestalih od svih zemalja u regiji, čak 80 posto, a na zadnjem smo mjestu po opremljenosti u regiji – kazao je Jurišić, saopćeno je iz Instituta.