akcija SIPA-e

U BiH uhapšen još jedan osumnjičeni iz afere u Hrvatskoj

sipa_07
Ilustracija

Ranije su na području BiH uhapšeni Oliver i Ivan Kolobarić te Matea Prskalo

Još jednog osumnjičenika iz afere “Flajš”, Darija Perića, čije izručenje Hrvatska traži zbog privrednih malverzacija, uhapsili su u srijedu kod Stoca u BiH pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), saznaje Hina iz policijskih izvora.

Kako su saopštili iz SIPA-e, njeni pripadnici su u Popratima kod Stoca locirali osobu za kojom je Ured Interpola u Zagrebu raspisao potjernicu te su je uhapsili i priveli u svoje prostorije u Mostaru radi kriminalističke obrade. Precizira se da se osumnjičena osoba, kojoj u saopštenju nisu navedeni inicijali, dovodi u vezu s “kriminalnim udruživanjem, utajom poreza ili carine u sastavu kriminalnog udruženja i zloupotrebe povjerenja u gospodarstvenom poslovanju u sastavu kriminalnog udruženja, propisanih Kaznenim zakonom Republike Hrvatske”.

Ta su kaznena djela počinjena u periodu od januara 2017. do kraja 2019. godine na području Republike Hrvatske u Zagrebu, Velikoj Gorici i Splitu.

Policijski dužnosnik iz SIPA-e je za Hinu potvrdio kako se radi o Dariju Periću (1975.) iz Poprata kod Stoca. USKOK je ranije potvrdio da je otvorio istragu protiv 38 osoba i devet firmi preko kojih su, kako se sumnja, njihovi vlasnici izvukli nešto više od 20 miliona kuna (više od pet miliona KM).

Uz to su, saopštio je USKOK, utajili i oko 11,3 miliona kuna poreza (oko tri miliona KM).

Ranije su na području BiH uhapšeni Oliver i Ivan Kolobarić te Matea Prskalo.