Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Bosanskoj Gradišci pokazali da mogu: Posao za 1.500 radnika

agro zona gradiska1

Strani investitori i ulaganja jedini su spas za BiH, slažu se svi ekonomski stručnjaci u našoj zemlji. Problem je što se vrlo malo radi na realizaciji takvih projekata. Međutim, da to nije pravilo pokazuje opština Bosanska Gradiška.

Ovaj grad na sjeveru BiH sa priče je prešao na djelo, te je krenuo u realizaciju brojnih projekata kojima je privrednicima iz BiH i inostranstva omogućio mnogo bolju poslovnu klimu.

Najzaslužniji za poslovne poteze koji bi u narednom periodu u ovom gradu trebali otvoriti stotine radnih mjesta je Ljubimko Čakalj, načelnik odjeljenja za privredu i poljoprivredu u opštini Bosanska Gradiška.

“Agroindustrijska zona je namjenski projekat koji omogućava sumiranje na jedno mjesto svih tehnoloških parkova koji gravitiraju području opštine Gradiška.

Poslovni partneri su u benefitnoj situaciji po kojoj za proizvodnju dobivaju zemljište po jednu KM. Opština je preuzela na sebe da izgradi svu prateću infrastrukturu”, rekao nam je Čakalj.

Nekoliko kompanija već je počelo sa radom u Agroindustrijskoj i poslovnoj zoni Nova Topola pored Bosanke Gradiške, u toku je izgradnja novih proizvodnih hala, a već je dogovorena saradnja sa velikim brojem kompanija koje bi u bliskoj budućnosti trebale soje pogone otvoriti baš u Novoj Topoli.

“Projekat je zaživio 2012. godine. Očekujemo da u narednih šest, sedam godina ovdje zaposlimo preko 1.500 radnika, što bi za sobom povuklo i veliki brok kooperanata iz okruženja, tako da bi regija Gradiške bila lider u industrijskoj industriji i uslužnim djelatnostima“, tvrdi Čakalj.

Pored poslovne zone u Novoj Topoli, u Bosanskoj Gradišci ponose se i rješavanjem problema gradskog grijanja. Efikasno su riješili problem sa kojim se bore mnoge u opštine, ne samo u BiH, već i u cijelom regionu.
Nekadašnja gradska “Toplana”, koja je svake godine pravila milionske gubitke, povjerena je Institutu ekologije i energetike i kompaniji „Elnos“.

Pored mnogo efikasnijeg i boljeg grijanja, riječ je i o ekološki prihvatljivom grijanju iz obnovljivih izvora energije. Kao gorivo se koristi drvni materijal iz BiH, tako da sav novac ostaje u našoj zemlji.

Naši sagovornici svjesni su da je pred njima još mnogo truda i rada kako bi se ovaj kraj ekonomski osnažio. Brojni su birokratski problemi, ali za sada se izvrsno nose sa njima i najavljuju nove investicije i nova radna mjesta.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“