BiH

na području Miševića

U Bosni i Hercegovini ubijen bjeloglavi sup koji je strogo zaštićena vrsta

25/08/2021

Pregledom je utvrđeno da je ptica imala slomljeno krilo i ranu od vatrenog oružja. Nažalost, pored pružene stručne pomoći i priprema za operativni zahvat, ptica je uginula u jutarnjim satima

U srijedu 24. augusta oko 16:00 sati na području šume iznad Miševića pronađen je ranjeni bjeloglavi sup. Brzom združenom akcijom članica Konjičkog kluba „Basquil“ Ajše Kazazović i Iman Muftić, te uz pomoć Dr. Emine Halilbašić i Kenana Muftića ptica je prenesena u prostorije Kluba.

U tok spašavanja ptice bili su uključene i organizacije Ornitološko društvo „Naše ptice“ i Omladinski klub “Novi val“, koji su bili pripremili sve za prijem ptice u specijalni kavez za supove na Blagaju. Na poziv dr. vet. Jasmina Kazazovića po pticu je došao dr. vet. Ismar Lutvikadić i prevezao je na Veterinarski fakultet u Sarajevu, prenosi portal Ptice.ba.

Pregledom je utvrđeno da je ptica imala slomljeno krilo i ranu od vatrenog oružja. Nažalost, pored pružene stručne pomoći i priprema za operativni zahvat, ptica je uginula u jutarnjim satima. Tokom današnjeg dana bit će upućena prijava Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Ovaj događaj je još jednom dokaz da je krivolov u Bosni i Hercegovini ozbiljan problem, i da ne čudi zašto je naša zemlja na samom vrhu po stepenu krivolova u Evropi. Nažalost, Bosna i Hercegovina još nije potpisala neke od sporazuma za zaštitu migratornih vrsta, uključujući i Sporazum o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA), zakoni o zaštiti prirode se ne primjenjuju, a broj lovačkih pušaka prelazi broj pušaka jedne manje armije.

Nevladine organizacije i pojedinci okupljeni oko cilja suzbijanja krivolova ovom prilikom još jednom glasno poručuju STOP KRIVOLOVU – vrijeme je da se izvrši revizija lovačkih dozvola i dozvola za lovačko naoružanje, kao i da se prestane prodavati olovna sačma koja je zabranjena u većini evropskih država.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.