dobre vijesti

U BPK jedna osoba inficirana koronavirusom, ostale oporavljene

Dom_zdravlja_Gorazde (1)

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK naglasila je da, iako je epidemiološka situacija u kantonu stabilna, nužno je pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde trenutno je jedna osoba inficirana koronavirusom, dok su ostale oporavljene, potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo.

– Jedna osoba koja je inficirana koronavirusom smještena je u vanbolničkom izolatoriju Kantonalne bolnice Goražde i boljeg je općeg zdravstvenog stanja. Ukupno 22 osobe oporavljene su od COVID 19, a pod zdravstvenim nadzorom u BPK trenutno je 57 osoba – precizirala je Bičo.

Dodala je da je jučer testirano 56 uzoraka te da su svi negativni

– Ukupno je na području BPK Goražde do sada testirano 1.266 osoba. I dalje imamo povećan broj dolazaka iz inostranstva i te osobe se testiraju dva puta, uz obaveznu 14-dnevnu kućnu izolaciju. Testiranja se sada vrše ponedjeljkom, srijedom i petkom – istakla je ona.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK naglasila je da, iako je epidemiološka situacija u kantonu stabilna, nužno je pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera.

– Nije kraj pandemije i neophodno je da se građani i dalje pridržavaju svi mjera i naredbi koje su na snazi. Posebnonakon popuštanja određenih mjera, nema mjesta za opuštanje i trebamo se pridržavati posebno fizičke distance, nošenja zaštitnih maski i rukavica te izbjegavati bilo kakva masovnija okupljanja, kako bi se rizik sveo na minimum – naglasila je dr. Bičo.