BiH

Bešlija potvrdio

U BPK-u svi učenici osnovnih i srednjih škola imat će besplatan prijevoz

20/12/2019

Najveće uštede su napravljene u OŠ Prača gdje je obezbijeđen minibus i već od proljeća će moći prevoziti svoje učenike

Učenici osnovnih i srednjih škola na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde koji koriste usluge prijevoza, imat će besplatan prijevoz – potvrdio je na današnjoj pres-konferenciji ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija.

Po njegovim riječima, to predstavlja veliki napredak u stvaranju optimalnih uslova za odvijanje nastavnog procesa.

– Detaljnom analizom načina organizovanja prijevoza učenika koja je uslijedila kako bi smo raspisali tender za lotove po tom osnovu, ove godine donijeli smo odluku da finansiramo u potpunosti prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola. U ove svrhe, u naredne dvije godine Vlada BPK će izdvojiti 737.000KM. Radi se o uštedi od deset i više posto i sve zavisi od broja učenika. Mi ćemo se potruditi da i ubuduće rasteretimo budžet i nađemo najbolje načine kako da provodimo procedure prijevoza učenika – kazao je Bešlija.

Pojasnio je da su napravljene uštede na nekim lotovima, tako što su škole dobile donaciju zahvaljujući kojoj će moći i same vršiti prijevoz učenika.

– Najveće uštede su napravljene u OŠ Prača gdje je obezbijeđen minibus i već od proljeća će moći prevoziti svoje učenike. Na tragu toga donijeli smo izmjene i dopune zakona po pitanju prava osnivača u kojem smo školama dodijelili šifru djelatnosti da se mogu baviti prijevozom učenika i uposlenika. I ostale škole se trude da donacijama doprinesu kvalitetnijem obrazovanju i uštedama kako bi imali više sredstava za programske aktivnosti – istakao je resorni ministar.

Najavio je da će ugovori o prijevozu učenika za naredne dvije godine, biti završeni u periodu od januara do aprila 2020. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.