Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Štab za zaštitu i spašavanje

U Brčko distriktu zabrana kretanja od 23 sata i u narednih 15 dana

Nalaže se obavezno nošenje zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u zatvorenim prostorima, a na otvorenom prostoru u grupi od dva ili više lica i da održavaju fizičku distancu od dva metra

U narednih 15 dana zabranjuje se kretanje osobama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u vremenskom periodu od 23 do pet sati, saopćio je u petak Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naveli su da se tokom trajanja zabrane kretanja, dozvoljava rad dežurnih apoteka, benzinskih stanica samo u dijelu koji se bavi točenjem goriva i rad privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom.

Odredbe stava ovog člana ne primjenjuju se na zaposlene koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u vezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog koronavirusa, kao i zaposleni u pravnim licima u kojima se radi kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama.

Za provođenje ove naredbe zadužuje se policija Brčko distrikta BiH, istakli su iz štaba.

Nalaže se obavezno nošenje zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u zatvorenim prostorima, a na otvorenom prostoru u grupi od dva ili više lica i da održavaju fizičku distancu od dva metra, osim članova užeg domaćinstva.

Ograničava se rad svim privrednim subjektima na području Brčko distrikta BiH, osim ranije spomenutih privrednih subjekata ove naredbe do 21 sati.

Kako je pojašnjeno, iz naredbe se izuzimaju apoteke kojima se dozvoljava rad do 22 sata. Dozvoljava se do 22 sata i šalterska prodaja pekarama na teritoriji Brčko distrikta, kao i dostava hrane ugostiteljskim objektima.

Radno vrijeme privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom, u dijelu prometa krajnjim kupcima ograničava se do 21 sat.

Dozvoljavaju se rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru do 21 sat. Zabranjeno je svako organizovano okupljanje s muzikom uživo, di-džejevima i slično.

Zadužuje se Ured gradonačelnika Brčko distrikta – Inspektorat i policija da u skladu sa svojim nadležnostima vrše pojačanu kontrolu poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH u ugostiteljskim objektima, kao i kontrolu poštovanja svih preporuka u skladu s vrstom djelatnosti, koje nisu u suprotnosti s ovom naredbom, a sve s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa.

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u Službenom glasniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH donio je naredbu kojom se zadužuje JZU Zdravstveni centar Brčko da hitno pokrene postupak javne nabavke deset aparata za “High flow” ventilaciju, a sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i saopštenjem Agencije za javne nabavke BiH.