Donesena odluka

U Brčkom škole počinju s nastavom, otvaraju se i kafići, restorani, kladionice, teretane…

brcko brčko

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici donio je naredbu da nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Brčko distrikta BiH počinje u ponedjeljak, 7. decembra ove godine

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović kazao je da je Štab zadužio Odjeljenje za obrazovanje da organizuje nastavu u srednjim školama na način da se redukuje u smjenama na sedmičnom nivou, koje bi pohađalo 50 posto učenika jednog odjeljenja, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

“To znači da svi oni razredi u srednjim školama koji imaju iznad 15 učenika podijeli bi se na dva razreda. Također, zadužen je i Inspektorat da vrši pojačanu kontrolu poštovanja epidemioloških mjera i Protokola i uslova za početak odvijanja nastave u svim osnovnim i srednjim školama“, istakao je Pezerović.

Na današnjoj sjednici, kako je navedeno, Štab je donio i naredbu gdje se od 7. decembra ove godine do 19.00 sati odobrava obavljanje ugostiteljske djelatnosti na području Brčko distrikta BiH, rad sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, teretana, fitnes centara, škole sporta, rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru kao i javni linijski prevoz putnika u prigradsko-gradskom saobraćaju.

Ovom naredbom Štab je zadužio Inspektorat da vrši pojačanu kontrolu poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje u ugostiteljskim objektima, a sve s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa.

Štab je zadržao naredbu policijskog sata gdje se zabranjuje kretanje u periodu od 22.00 do 5.00 sati ujutro. Ovom naredbom, kako je istaknuto, izuzimaju se svi zaposleni koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u vezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog koronavirusa, kao i zaposleni u pravnim licima u kojima se radi kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama.

Pezerović je na konferenciji za medije izjavio da je epidemiološka situacija i dalje loša, ali da su, ipak, primjetni određeni trendovi poboljšanja.

“To se prije svega odnosi na smanjenje pacijenata u našem zdravstvu, ali i na lagano smanjenje zaraženih. Apelujem još jednom na pridržavanje svega onoga što je naloženo od strane Štaba, jer ukoliko se situacija zadrži ili krene u dodatno pogoršanje, morat ćemo opet vratiti mjere, što nikome nije u interesu“, kazao je Pezerović, stoji u saopćenju.