nakon burne rasprave

Tegeltija optužio članove VSTV-a da lažu, kaže da će “razmisliti” o ostavci

tegeltija

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija obratio se članovima Vijeća nakon što je većina njih u svom obraćanju zatražio ili pozvao predsjednika da podnese ostavku

On je kazao da cijeni sve rasprave, osim onih u kojima su iznesene laži. Ponovio je da objavljeni audiosnimak nije autentičan niti zakonit.

“Svi ste vi odrasli ljudi, imate vlastite procjene, vrsni ste pravnici, znate i šta je zakonitost i autentičnost i kako se ona utvrđuje. Kada je u pitanju vaš stav o ostavci, na njega ću se osvrnuti na kraju.”

Poručio je da misli kako malo ko u Vijeću ima pravo da mu drži moralne lekcije.

“Slobodno iznesite sve što sam ikada uradio pogrešno u ovom Vijeću. Recite ako sam od bilo koga od vas tražio bilo šta što je nemoralno i nezakonito. Vi znate da je moje učešće u imenovanjima uglasnom se svodilo na učešće na sjednicama”, kazao je.

Dodao je da nikada nije dovodio u pitanje i one odluke sa kojima se nije slagao. Najavio je da će biti ponuđeni zaključci na usvajanje. Osvrnuo se zatim na diskusije Biljane Simeunović i Berine Alihodžić, koje je nazvao “brutalnim”.

“Kod gospođe Simeunović ne samo brutalne nego su bile lažljive i dovele su javnost u zabludu. Počet ću sa imenovanjem glavnog tužioca u Bijeljini. Ona je bila kandidat na tom konkursu. Ona se nije ni pojavila na intervjuu iz svojih razloga. Odluku o poništenju konkursa nije donio Milan Tegeltija nego ovo Vijeće. Čini mi se da je bilo jednoglasno. Ne mogu se sjetiti, ali bila je većina glasova. Potpuna je laž, a svi ste svjedoci, da sam jučer na pripremnom sastanku rekao da će u slučaju moje smjene nastupiti nekakvi nemiri. Svi ste mi svjedoci. Prema tome, gospođa Biljana Simeunović je na sjednici Vijeća, pred očima javnosti, slagala i učinila direktan disciplinski prekršaj”, poručio je Tegeltija.

Osvrnuo se i na optužbe o lobiranju pri izboru za članove VSTV-a. Kazao je da je Simeunović vidio jednom ili dva puta u životu, te da joj sasvim sigurno ništa nije nudio, niti je neko nešto nudio u njegovo ime.

Govoreći o istupu Berine Alihodžić, Tegeltija je podsjetio da mu je ona držala moralne lekcije.

“Dobio sam obavještenje dok ste vi to govorili da ste vi direktno na prvoj sjednici Podvijeća FBiH, kada je bio izbor vaše sestrične, da ste se formalno izuzeli i da ste onda lobirali kod članova Podvijeća da se vaša sestrična izabere. To mi je rekla bivša članica Vijeća Ružica Jukić”, kazao je Tegeltija.

Ocijenio je da nije korektno držati lekcije na javnim sjednicama, te dodao da se jeste borio za svoje određene ideje i stavove.

“Nisam nikada od vas tražio nikakvu zaštitu. Bilo je tih uvreda, kritika. Imate potpuno pravo da od mene tražite ostavku. Šta mislite da je korektno da učinim. Ja sam čovjek koji dobro procjenjuje stvari. Nakon što vidim kako ćete vi to uraditi, kada isformulišete, ja ću se prema tome i ophoditi, što znači da, bez namjere da razgovor i dalje odugovlačim, ja ću ovim zaključiti raspravu i pozvati vas da sačinite neki prijedlog zaključka kojeg ćemo uzeti na usvajanje”, izjavio je Tegeltija.

Kazao je da se on na ovoj sjednici neće izuzeti od glasanja, te da će razmisliti o pozivima na ostavku zbog ukupnog stanja u pravosuđu.

Reagirajući na njegov istup, članica VSTV-a Berina Alihodžić je rekla da Tegeltija ipak nije moralan čovjek.

“Očigledno je da su vas zaboljele moje riječi. Smatram da je onaj snimak za mene logičan, da je upravo onako. To je moje mišljenje i vas je to očigledno zaboljelo. Zato sam se prva javila da vas pozovem da podnesete ostavku”, izjavila je Alihodžić.

Članica VSTV-a Biljana Simeunović je osporila Tegeltijine tvrdnje i optužbe na njen račun. Kazala je da se pojavila na intervjuu i da je u komisiji zatekla članove koji su bili u sukobu interesa.

“Moj cilj nije ni bio da budem glavni tužilac nego da provjerim postupak. Nikakvih frustracija nemam”, kazala je Simeunović.

I članice VSTV-a Amila Kunosić, Monika Mijić, Lejla Hadžić, ocijenile su da bi Tegeltija trebao podnijeti ostavku, a to su učinili i drugi članovi VSTV-a osim Željke Radović, Jadranke Stanišić i Duške Bogojević.

Članovima VSTV-a se, nakon što je Tegeltija odredio pauzu, obratio predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH i viši pravni savjetnik VSTV-a Kees van der Weide.

On je kazao da je situacija u pravosuđu loša, te da je pravi trenutak za zaključke koji će biti ponuđeni na usvajanje. Istaknuo je da je žalosna situacija u kojoj se Vijeće našlo.

“Ne može se negirati da je imidž Vijeća narušen, ne samo u očima javnosti već i u očima profesije. Percepcija je vitalna stvar”, izjavio je Van der Weide.

Ocijenio je da je ovo realnost sa kojom se mora suočiti, te je iskazao zadovoljstvo jer je većina članova Vijeća spremna da se suoči sa tom realnošću. Poručio je kako očekuje da će Tegeltija postupiti na pravi način.

Milan Tegeltija se zatim pobunio zbog njegovog istupa, kazavši da je on samo viši pravni savjetnik.