Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Bugojnu održana tribina o Dejtonskom mirovnom sporazumu

jelec

Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH “Za tebe BiH” SBK, Općinski odbor Bugojno, organiziralo je tribinu pod nazivom “Dejtonski mirovni sporazum”, a povod je obilježavanje Dana bugojanskih jedinica Armije RBiH.

Gost-predavač na tribini bio je član delegacije tog značajnog mirovnog pregovaranja Selmo Cikotić.

Kazao je, između ostalog, kako se radi o dokumentu kojim je “potvrđen mirovni sporazum postignut pod uticajem i pritiskom međunarodne zajednice, čime je okončan rat u BiH”.

Istaknuo je da su dejtonski mirovni pregovori bili najznačajniji i najbitniji pregovori, organizirani na kraju 20. stoljeća.

– Ovaj sporazum ima svoje dobre i loše strane, ali je bio bolji od nastavka rata. Na nama je da ga nadograđujemo, razvijamo institucije države i stvaramo uvjete za bolji život svih konstitutivnih naroda u našoj zemlji – naglasio je.

Cikotić smatra da najavljeni referendum u RS-u neće bitnije promijeniti stanje u BiH, za koju vjeruje da će imati svjetliju budućnost.

Uime organizatora, prisutnima se obratio Abdulah Jeleč, koji je govorio nastajanju, ratnom putu i ulozi bugojanskih ratnih jedinica u odbrani od agresije na BiH.

– Odlučili smo da govorimo o Dejtonskom mirovnom sporazumu zbog toga što se u njegove tekovine sve više zadire, posebno u posljednje vrijeme – naglasio je.