Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krivična prijava protiv kantonalne ministrice Amele Dautbegović

amela_dautbegovic

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu podnio je krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu protiv ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i
izbjeglice Kantona Sarajevo Amele Dautbegović zbog opstrukcija i odugovlačenja u vezi izdavanja rješenja o reprezentativnosti ovog sindikata.

Prijavljena Amela Dautbegović je kao ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo direktno odgovorna za rad i donesene odluke u postupcima koji se vode kod tog ministastva, pa prema tome snosi odgovornost za postupanje ministarstva i u ovom postupku
izdavanja rješenja o reprezentativnosti sindikata, navodi se u prijavi.

Naime, organ uprave je u vođenju postupka dužan postupati u skladu sa Zakonom o upravnom postupku FBiH i u donošenju odluke se pridržavati odredbi navedenog zakona kao i drugih zakonskih propisa.

U navedenom postupku donošenja rješenja o reprezentativnosti našeg sindikata Ministarstvo je donijelo Zaključak o prekidu postupka broj: 13-05- 4681/16 od 27.04.2016. godine.

Navedenim zaključkom prekinut je postupak za izdavanje rješenja o reprezentativnosti, dok nadležno ministarstvo za upis u registar udruženja ne izvrši provjeru registracije sindikata.

U obrazloženju zaključka navedeno je da je u toku postupka utvrđeno da se ne može riješiti upravna stvar dok nadležno ministarstvo za registraciju udruženja odgovarajućeg nivoa vlasti ne izvrši potrebne provjere provedenog postupka registracije, između ostalog i da li se po navedenom pitanju vode upravni ili drugi postupci pred nadležnim organima.

Ministarstvo je navedenu provjeru registracije ocijenilo kao prethodno pitanje o kojem je donijelo odluku da neće samo raspraviti, mada je riječ o pitanju koje je uobičajeni dio provjere za izdavanje traženog rješenja, te se kao takvo ne može smatrati prethodnim pitanjem.

Daljim postupanjem u predmetu koji je navedenim zaključkom prekinut Ministarstvo je donijelo novi zaključak kojim ispravlja i mijenja prethodni na način da se utvrđuje trajanje prekida postupka do okončanja upravnog spora koji se vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu po tužbi Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH, protiv Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo, radi poništenja Rješenja o upisu Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika od 18.11.2015. godine.

U dopisu Ministarstva od 16.05.2016. godine navodi se da je Ministarstvo u postupku utvrđivanja reprezentativnosti dužno pristupiti procesu provjere valjanosti registracije sindikata, a naročito u dijelu da li se protiv sindikata podnosioca zahtjeva za izdavanje rješenja o reprezentativnosti vodi upravni spor ili postupak kod nadležnih kantonalnih i federalnih institucija kojim se osporava valjanost registracije, te da li postoji pravosnažna sudska presuda kojom je osporena valjanost registracije istog ili njegovog organizacionog dijela, kako na federalnom tako i na kantonalnom nivou.

U obrazloženju istog zaključka navode se dokumenti iz kojih je jasno vidljivo da je ministrica Dautbegović stavila politiku iznad zakona, te je time prijavljeno krivično djelo još i teže, jer je prijavljena svjesno izabrala opciju da se umjesto zaštite interesa građana Kantona Sarajevo, u čijoj službi se nalazi, stavi u zaštitu i provođenje dnevne politike.

U ovom slučaju ne radi se samo o grupi nezadovoljnih vođa sindikata nego o članovima čitavog udruženja koji su uposlenici pravosudnih i državnih organa, te je onda upitno kako će drugi radnici koji nemaju svijesti o državnom aparatu zaštititi svoje interese.

Navedenim radnjama ministrica je uskratila pravo podnositeljima ove krivične prijave da priznanjem reprezentativnosti ostvare pravo na učešće u zaključivanju granskih ugovora, čime je povrijeđeno njihovo elementarno radničko pravo.

Stoga se nadamo da Tužilaštvo u svom postupanju neće popustiti pod pritiskom politike već da će postupiti u potpunosti u skladu sa zakonom, navodi se u prijavi.