Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neophodno očuvati čist Vrbas

vrbas

U Rafting centru „Kanjon“ u Karanovcu kod Banje Luke danas je promovirana Inicijativa „Čist Vrbas“.

Istvemeno je organizirana i promotivna rafting regata, čiji su učesnici bili gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz sliva rijeke Vrbas, potpisnici „Povelje za čist Vrbas“.

Kroz tekst „Povelje“ potpisnici su se obavezali da svim raspoloživim sredstvima, aktivno i kontinuirano, djeluju na zaštiti prirode, smanjenju zagađenja i unapređenju kvaliteta vode u slivu rijeke Vrbas.

Također, zaštita rijeke Vrbas i plansko korištenje njenog turističkog i ekonomskog potencijala su i osnovni ciljevi programa koji je prethodio Inicijativi „Čist Vrbas“.

U okviru ovogodišnje Inicijative „Čist Vrbas“ u augustu je realizovala aktivnosti čišćenja rijeke na više lokacija, turistički obilazak Šipova, te eko regata.

Povelju za Čist Vrbas potpisali su gradonačelnici i načelnici Banje Luke, Laktaša, Srpca, Kneževa, Kotor-Varoša, Mrkonjić Grada, Šipova, Jezera, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Bugojna i Jajca, resorna ministarstva oba entiteta, kao i Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu okoline i energetsku učinkovitost RS i donatori projekta – Vlada Japana, kompanija Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih Nacija u BiH (UNDP).

Rijeka Vrbas je najveća rijeka u zapadnoj Bosni i Hercegovini, sa tokom dugim 234 kilometra.