Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NASTAVAK SAPUNICE

U čijem interesu je blokada verifikacije respiratora

respiratori

Najnoviji razvoj situacije u vezi s verifikacijom respiratora ide u prilog sumnjama da se želi spriječiti inspekcija ovih uređaja kojom bi bilo jasno utvrđeno jesu li respiratori ACM812A ispravni, odnosno da li su njihovi parametri takvi da omogućavaju i liječenje oboljelih od Covid -19, a zbog čega je i plaćeno 10,5 miliona KM za njihovu nabavku

ISTRAŽIVAČKI TIM FOKUSA

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli danas je verifikacioni laboratorij „Verlab“ trebao izvršiti verifikaciju 18 respiratora ACM812 A koje je uvezla „Srebrena malina“ u dogovoru s Federalnom upravom Civilne zaštite, međutim taj proces je odgođen do daljnjeg. Kako je za Fokus potvrdio Mustafa Kadribegović, v.d. direktora Federalne uprave Civilne zaštite do odgađanja verifikacije došlo je zbog izjave Željka Medaka, direktora Instituta za akreditaciju BiH koji je u subotu za medije izjavio da „Verlab“ nije akreditiran za verifikaciju respiratora.

– Mi smo na osnovu medijskih izjava Željka Medaka, direktora Instituta za akreditaciju BiH od subote uputili jedan dopis Institutu za akreditaciju BiH, Institutu za mjeriteljstvo BiH i Federalnom zavodu za mjeriteljstvo u vezi s izjavama gospodina Medaka, da se oni očituju da li je rješenje laboratoriju Verlaba valjano, da li oni taj posao mogu raditi. Zbog te nepoznanice privremeno smo obustavili verifikaciju u Tuzli. Tražili smo hitno očitovanje i još čekamo odgovor – kazao je Kadribegović.

S ovom odgodom nastavljena je sapunica u vezi sa spornih 100 respiratora plaćenim novcem građana 10,5 miliona maraka, a o čijoj nabavci istragu vodi Tužilaštvo BiH.

Podsjećamo, Željko Medak, direktor Instituta za akreditaciju (BATA) u subotu je za pojedine medije izjavio kako „Verlab“ nije akreditiran kod tog instituta za inspekciju respiratora, nego za druge, tačnije tri medicinska uređaja. Međutim, istovremeno je u istoj izjavi Medak priznao da je za imenovanje laboratorija koje se bave verifikacijom mjerila u stvari nadležan Institut za mjeriteljstvo BiH koji ujedno, kako je pojasnio Medak i nadziru rad laboratorija za verifikaciju i opseg njihovog rada.

U namjeri da nam situaciju razjasne u državnom Institutu za mjeriteljstvo kontaktirali smo Zijada Džemića, direktora ove institucije. On je za Fokus kazao da će sutra odgovoriti na dopis FUCZ-a i da je u ovom slučaju apsolutno sve jasno u vezi s nadležnostima Instituta na čijem je on čelu, a sve će precizirati u sutrašnjem odgovoru.

Na Medakove izjave i na odluku FUCZ—a da obustavi verifikaciju respiratora ACM812 danas je ponovo reagirao verifikacijski laboratorij „Verlab“ koji je javnosti na uvid dostavio obimnu dokumentaciju iz koje je vidljivo da „Verlab“ ima sve dozvole, odobrenja i rješenja u vezi s inspekcijom medicinskih uređaja, među kojima su i respiratori izdati od Instituta za mjeriteljstvo BiH, koji je u stvari jedina nadležna institucija za ove poslove. Iz „Verlaba“ u najnovijem pojašnjenju navode i da prema zakonu oni nisu obavezni imati akreditaciju instituta na čijem je čelu Medak.

– Na bazi odredaba Zakona o mjeriteljstvu BiH, Zakona o osnivanju Instituta za mjeriteljstvo BiH, Pravilnika o imenovanim mjeriteljskim laboratorijima i Odluke o primjeni Zakona o mjeriteljstvu BiH i Pravilnika o imenovanim mjeriteljskim laboratorijima u postupku imenovanja laboratorija, Verlab nije obavezan pribavljati akreditaciju za poslove verifikacije ventilatora/respiratora do sticanja uvjeta od BATA-e. Isključivo za slučaj da je BATA izvršila proširenje polja akreditacije, pored ostalog i na ventilator/respirator, kao temeljnu presumpciju koju mora ispunuti taj Institut za sticanje svojstva relevantnog učesnika u procesu imenovanja ovlaštenih laboratorija, Verlab bi bio obavezan pribaviti i takvu akreditaciju. Ukazujemo stoga na evidentnu okolnost da je BATA, propuštanjem proširenja polja akreditacije u periodu od 2015. godine do danas, uskratio Verlabu proširenje djelatnosti izvan granica BiH – istakli su iz „Verlaba“, a njihovu reakciju pogledajte ovdje.

U reakciji „Verlab“ dalje navodi kako im je Medak nanio “nesagledivu štetu po ugled”, a čija je izravna posljedica i obustavljanje zakonske verifikacije respiratora unutar postupka javne nabavke koju je proveo ugovorni organ – Federalna uprava civilne zaštite”, te su od njega javno zatražili izvinjenje.

VERLAB je objavio i rješenje o imenovanju koje možete pogledati ovdje.

– Ujedno, držimo neophodnim zatražiti da javno objavite i ispravku vlastitih navoda kojima je inicirano nepovjerenje u rad, stručnost i ovlaštenje Verlaba. Naime, malicioznim istupima, pretencioznim navodima i eklatantnim poluinformacijama neposredno ste obmanuli javnost pokušavajući vlastitu irelevantnost, a koja je posljedica i nepostupanje po inicijativama Verlaba, zamijeniti znajačem koji izostaje usljed neaktivnosti BATA-e navode.

Iz „Verlaba“ su poručili i da Institut za akreditaciju ne radi svoj posao, jer su im se kako tvrde u proteklih pet godina obratili s više od 20 zahtjeva, a da ni na jedan nisu dobili odgovor. Svoje posljednje obraćanje BATA-i objavili su, a možete ga pročitati ovdje.

Najnoviji razvoj situacije u vezi s verifikacijom respiratora ide u prilog sumnjama da se želi spriječiti inspekcija ovih uređaja kojom bi bilo jasno utvrđeno jesu li respiratori ACM812A ispravni, odnosno da li su njihovi parametri takvi da omogućavaju i liječenje oboljelih od Covid -19.

Verlab je objavio i Odluku o primjeni Zakona o mjeriteljstvu BiH i Pravilnika o imenovanim mjeriteljskim laboratorijama u postupku imenovanja laboratorija, a možete je pročitati u nastavku.

Podsjećamo, u istrazi Tužilaštva BiH o nabavci 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona KM iz budžeta, osumnjičeni su Fadil Novalić, federalni premijer, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite, Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina”.

Također, treba napomenuti da je istragu prvobitno pokrenulo Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, a da ju je u maju preuzelo Državno tužilaštvo. Istraga je pokrenuta prvenstveno zbog načina nabavke 100 respiratora koja je odvijana u tajnosti i javnost nije znala da je taj posao povjeren „ Srebrenoj malini“ firmi koja u vrijeme kad je naručivala respiratore nije imala čak ni dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva za uvoz medicinske opreme.

U međuvremenu, javnost je svjedočila kontradiktornim izjavama učesnika nabavke respiratora, koji su u početku tvrdili i da se ne poznaju, a kasnije tokom istrage utvrđeno je da su imali viber prepisku i da su dogovarali nabavku, pa čak I kad je istraga otvorena bilo je komunikacije o tome šta će pojedini osumnjičeni govoriti u televizijskim nastupima i ko će ih pripremati.

Neuspješno traženje firme koja će instalirati respiratore i činjenica da se tog posla nije htjela prihvatiti nijedna kompanija iz BiH niti za čak 175.000,a da je bez tendera prihvaćena usmena ponuda firme iz Srbije, koja u to vrijeme nije bila ovlašteni zastupnik proizvođača, da to urade besplatno, dodatno su bacilli određene sumnje na priču u vezi sa spornim respiratorima.

Pogotovo, jer je prvi pokušaj instalacije respiratora propao, jer ih kako će se u konačnici ispostaviti I po samom priznanju firme iz Srbije oni nisu dobro podesili. Tada je reagirao “Verlab” i kako su ranije pojasnili utvrđenom greškom, upravo su oni spriječili da tada da ti respiratori budu stavljeni u upotrebu I da spriječe negativne posljedice po ljudske živote.

Očigledno je ovakav razvoj događaja nekom zasmetao, te je i danas kada su za respiratore u Tuzli i Sarajevu instalateri i serviseri firme iz Srbije koja je u međuvremenu objavila da je dobila ovlaštenje iz Kine, rekli da su respiratori ispravni, bez verifikacije nemoguće utvrditi da li su ovi uređaji upotrebljivi i sigurni za pacijente.

Ukoliko su oni koji tvrde da su ispravni sigurni u svoje tvrdnje, onda je nejasno zbog čega “Verlabu” nije omogućeno da to danas i potvrdi.