Nakon izbora

Efendić: Volio bih da SDA iz ovoga izvuče pouke i napravi radikalne promjene

opcina-novi-grad-sarajevo-bazen-efendic (5)

Na pitanje da li misli da li će dobiti negativne bodove od kantonalnog odbora SDA zbog ovoga što je iznio u emisiji, Efendić je kazao kako ne zna

Ukoliko se ne desi nešto ozbiljnije u SDA u ovakvim okolnostima. Ako se ne desi jedan ozbiljniji pristup na nivou države, ja neću prihvatiti neke uloge u SDA na veću poziciju, kazao je aktuelni načelnik opštine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić za BHRT.

U Novom Gradu smo vodili jednu opuštenu kampanju, pazili smo na mjere i to je vjerovatno uzrokovalo ovako velikom broju glasova za konkurenciju, kazao je Efendić.

“Nisam znao da će biti ovako mala razlika između meni i protivkandidata. Kad je u pitanju način vođenja kampanje na Ilidži to je smanjilo broj glasova SDA od Sarajeva do Bihaća. To je način koji nije primjeren situaciji i vremenu u kojem se nalazimo. To je sigurno umanjilo i broj glasova za mene u Novom Gradu.”

Na pitanje da li misli da li će dobiti negativne bodove od kantonalnog odbora SDA zbog ovoga što je iznio u emisiji, Efendić je kazao kako ne zna.

“Oni su rekli da će nešto analizirati pa kad analiziraju nek analiziraju i ovo.”

Ja sam bio uvjeren da mogu proći i kao kandidat SDA i kao nezavisni kandidat da me oni nisu kandidovali, istakao je.

Volio bih da SDA iz ovoga izvuče pouke i napravi neke radikalne promjene. Prisjetimo se 2000. godine SDA je teško izgubila pa se 2002. vratila. Prisjetimo se Hasana Muratovića koji je tada, kao šef izbornog štaba, rekao da se svaka teška situacija rješava radikalnim mjerama. Dakle ozbiljne promjene u kadrovskoj politici.

Ostalo je još nekih devet biračkih mjesta a imamomi te podatke te znamo da će ta razlika porasti i na hiljadu glasova, kazao je Efendić za BHRT govoreći o sadašnjim rezultatima.

“Moram reći da me ljuti kod medija kad čujem da je ovo samo izborni inženjering. Da je taj inženjering takav onda se ne bi u Sarajevu desile ovakve promjene. Imamo u Sarajevu tri velike opštine, veliku promjenu i da izborni proces ne funkcioniše ne bi se desile takve promjene. Da izborni proces kontrolišu stranke, to ne bi bilo tako. Važno je građanima povratiti povjerenje u izborni proces.”

Govoreći o porazu načelnika SDA u Sarajevu kazao je da je dosta utjecalo političko stanje u Sarajevu a ne rad načelnika.

“Dakle ovo je odraz ukupnog političkog stanja birača prema SDA, na afere, na stanje gdje se ne vidi progres. Mislim da moje kolege u drugim opštinama nisu radile loše.”

O sinoćnjem okupljanju građana pred opštinom Novi Grad kazao je da je to smiješno.

“To je tolika neozbiljnost. Jedna politička stranka je dobila podatke o opštini Novi Grad u RS o nekim vrećama sa glasovima i slično, i onda su se građani okupili pred opštinom Novi Grad u Sarajevu jer su zamijenili te dvije opštine. Onda je organizacija “Pod lupom” morala objašnjavati građanima da je opština koja je pomenuta ustvari u RS.”