Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo ks

U današnjoj akciji FUP-a uhapšeni Hermedin Zornić i Slaven Zeljko

FOTO: HDZBiH

Većina uposlenih nisu ispunjavali uslove za radna mjesta na koja su raspoređeni

Po nalogu Tužilaštva Kantona sarajevo, a po okončanju pretresa u privrednom društvu Operator – Terminali FBiH, pripadnici FUP-a su uhapsili Hermedina Zornića i Slavena Zeljku.

Kako navode iz Tužilaštva KS, oni su uhapšeni zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju. Nakon kriminalističke obrade u FUP-u, osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužilaštva KS.

Sumnjiče se da su tokom 2022. godine nezakonito zaposlili najmanje 15 osoba u privredno društvo Operator – Terminali FBiH bez raspisivanja javnog oglasa, odnosno mimo procedura.

Nisu ispunjavali uslove za radna mjesta na koja su raspoređeni

Većina uposlenih nisu ispunjavali uslove za radna mjesta na koja su raspoređeni.

Privredno društvo “Operator – Terminali Federacije” d.o.o. Sarajevo, je osnovano Odlukom Vlade Federacije BiH 2003. godine sa osnovnom namjenom skladištenja nafte i naftnih derivata. U 100% su vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Naknadnim odlukama Vlade FBiH, Društvu je na korištenje i raspolaganje dodijeljena imovina Energopetrola d.d., koja je izuzeta iz procesa dokapitalizacije od strane INA/MOL d.d.

To je terminal u Luci Ploče, kontinentalni terminali u Živinicama kod Tuzle, Blažuju kod Sarajeva, Mostar i Bihać, a dodijeljena je na korištenje i imovina tzv. vojnih terminala Misoča-Ilijaš, Pajtov han-Vareš, Pokoj-Bihać, Dretelj-Čapljina i Raštani – Mostar.