Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Memorijalni centar Srebrenica

Svesrdna podrška BH Telecoma obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici

Foto: BH Telecom

Suljagić je istakao kako je komemoracija neizvediva i nezamisliva bez BH Telecoma

Vršilac dužnosti generalnog direktora BH Telecoma Amel Kovačević sa saradnicima v.d. izvršnog direktora za tehnologiju i razvoj servisa Muamerom Durićem i v.d. izvršnog direktora za pravne poslove Damirom Čaušem posjetio je Memorijalni centar Srebrenica – Potočari kako bi realizovali tri cilja.

Kovačević je naveo da prvenstveno žele osigurati tehničku podršku ovogodišnjoj komemoraciji zločina genocida koji je počinjen nad Bošnjacima Srebrenice i osigurati tehničke pretpostavke iz telekomunikacijskog sektora za sve učesnike događaja.

-Također, ovdje smo da se upoznamo i sa aktivnostima koje Memorijalni centar na čelu sa direktorom Emirom Suljagićem već godinama uspješno provodi. Naš treći cilj je ključni a to je pružiti finansijsku podršku projektima u organizaciji Memorijalnog centra, te osigurati kontinuitet njegovog poslovanja – kazao je Kovačević, dodavši da će BH Telecom za Centar i njegove digitalne arhive osigurati Cloud uslugu BH Telecoma za uspješnije, jeftinije i efikasnije poslovanje.

Pomoć za prezentaciju u New Yorku

Naveo je da žele pomoći i u produkciji različitih multimedijalnih sadržaja i obezbijediti sredstva za aktivnost Centra na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku kako bi se na što kvalitetniji način ispričala priča o genocidu u Srebrenici.

Suljagić je istakao kako je komemoracija neizvediva i nezamisliva bez BH Telecoma.

-Osim tehnološkog unaprjeđenja za vrijeme komemoracije, želimo upoznati javnost o svim projektima, izložbama i aktivnostima koje je finansirao Memorijalni centar – riječi su Suljagića.

Zaključio je da je ovom posjetom započeo razvoj strateškog partnerstva između Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, kao najvažnije državne, kulturne i bošnjačke institucije posvećene memorijalizaciji i sjećanju na ratne 90-te i BH Telecoma, kao najvažnije javne kompanije u Bosni i Hercegovini.

BH Telecom je u periodu od 2020. do danas donirao Memorijalnom centru Potočari sredstva od 55.000 KM, podržao Opštinu Srebrenica u organizaciji posljednje tri godišnjice obilježavanja genocida sa ukupno 60.000 KM, kao i Udruženje Moja adresa Srebrenica sa 20.000 KM.

Osim toga, u proteklih nekoliko godina podržao je i brojne druge ustanove sa područja Srebrenice – JU „Prvu osnovnu školu” Srebrenica, Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine “Leptir”, Udruženje „Svjedoci svog vremena“ i druge.

BH Telecom je povodom ove, 29. godišnjice genocida u Srebrenici i zločina u Prijedoru partner seta dokumentarnih filmova: „Majka Điđa“ „Salih“ i „Heroji povratka“ dok je ranije podržao i prestižno bh. filmsko ostvarenje „Que Vadis, Aida? koje tematizira srebreničko krvoproliće.

Na kraju, BH Telecom je za novinarske ekipe obezbijedio sve neophodne tehničke uslove, kao i korištenje telekomunikacijske infrastrukture i WLan hot spotove za povezivanje i izvještavanje 11. jula iz Srebrenice, saopćeno je iz te kompanije.