BiH

Prvi u historiji

U Doboju otvoren Islamski kulturni centar: “Simbol zajedništva na ovim prostorima”

27/09/2020

Gradonačelnik Doboja Boris Jerenić je istakao kako je Doboj multietnička sredina koja može biti primjer svim drugim u BiH te da Islamsku kulturni centar simbolizuje zajedništvo na ovim prostorima

Prvi put u historiji Medžlis Islamske zajednice Doboj će imati svoje administrativno sjedište u novootvorenom Islamskom kulturnom centru koji je u nedjelju svečano otvoren u tom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije otvaranja Islamskog kulturnog centra, vjerski dio manifestacije je održan u džamiji Selimiji, jednoj od osam najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, koju je 1522. godine izgradio sultan Selim II.

Gradnja Islamskog kulturnog centra počela je 2015. godine. Svih prethodnih godina Medžlis Islamske zajednice Doboj bio je u iznajmljenim prostorijama, a od danas na raspoalganju ima moderno opremljen prostor.

“Danas nam je poseban dan, dan kad ćemo dati u vlasništvo Islamskoj zajednici novu zgradu u površini od 1.425 metara kvadratnih i u kojoj će biti smještena biblioteka, čitaonica, prostorije medžlisa, privrednog društva, edukacioni centar sa pet opremljenih učionica i sa tri stana u potkrovlju“, rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj Bajro ef. Džafić.

Gradnju Islamskog kulturnog centra podržali su Grad Doboj, Vlada bh. entiteta RS, Vlada FBiH, član Predsjedništva BiH, te mnogobrojni vakifi kojima su uručene vakufname.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerenić je istakao kako je Doboj multietnička sredina koja može biti primjer svim drugim u BiH te da Islamsku kulturni centar simbolizuje zajedništvo na ovim prostorima.

“Ono što je svakako vrijedno za reći jeste da smo uspjeli za vrlo kratak period od pet godina da završimo Islamski centar u Doboju, da ga predamo glavnom imamu i svakako pored ovog sadržaja, biblioteke i prostorija za rad Islamske zajednice, on će biti otvoren kako za Bošnjake tako i za sve građane“, rekao je Boris Jerenić, gradonačelnik Doboja.

O važnosti Islamskog kulturnog centra u Doboju govorili su i zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH prof. dr. Enes ef. Ljevaković i muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.