Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

granična policija

U dva automobila prevozili 16 nelegalnih migranata, najviše iz Bangladeša

l_abb6d47ff50975fa8e6e21b8d1c0f3e0

Krijumčareni migranti su izjavili da dolaze iz Pakistana (3), Indije (6) i Bangladeša (7)

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i Jedinice granične policije BiH Gradiška u petak su lišili slobode dvojicu državljana Bosne i Hercegovine nakon što su otkriveni u krijumčarenju 16 osoba afroazijskog porijekla.

Krijumčarenje je spriječeno u mjestu Vrbaška na području Gradiške kada su prilikom granične kontrole dva vozila, bh. nacionalnih oznaka, zatečene spomenute osobe bez identifikacijskih dokumenata. Krijumčareni migranti su izjavili da dolaze iz Pakistana (3), Indije (6) i Bangladeša (7).

Dan ranije, 15. septembra, pripadnici Jedinice GPBiH Velika Kladuša su u mjestu Ponikve na području Velike Kladuše spriječili krijumčarenje šest stranih državljana bez identifikacijskih dokumenata, a izjavili su da dolaze iz Pakistana. U vezi s ovim krijumčarenjem dovodi se državljanin BiH koji je strane državljane pokušao prokrijumčariti u putničkom motornom vozilu, s nepripadajućim registarskim oznakama.

Prema naredbi dežurnog tužitellja Tužiteljstva BiH, trojica državljana BiH su ispitana u svojstvu osumnjičenih i protiv njih ovoj će instituciji biti dostavljeno izvješće zbog počinjenog kaznenog djela “krijumčarenje osoba”.

Vozila, novac i drugi dokazni materijali koji su korišteni kao sredstvo izvršenja kaznenoga djela su privremeno oduzeti. U tijeku je daljnji rad na ovim slučajevima, priopćeno je iz GP BiH.