Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Evropu stiže 850.000 izbjeglica, koliko će ih preći preko teritorije BiH?

BiH

ruta

Prema procjenama UNHCR-a do kraj ove i naredne godine može se očekivati da će oko 850.000 izbjeglica preko Mediterana stići u Evropu.

Zbog toga agencija za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) poziva na usklađivanje politike o azilu u Evropskoj uniji.

“Tokom 2015. godine u Evropu bi trebalo doći oko 400.000 ljudi koji će, nakon što pređu Mediteran, tražiti međunarodnu zaštitu. Za narednu godinu taj broj bi mogao da iznosi 450.000”, upozoravaju iz UNHCR-a.

Azilantski centar u mjestu Delijaš, u opštini Trnovo, raspolaže sa maksimalno 300 ležaja za smještaj osoba koje traže azil. No, u odnosu na eventualne rute, mogu se osigurati dodatni kapaciteti

William Spindler, glasnogovrnik UNHCR kaže da je do sada u Evropu već stiglo oko 366.000 izbjeglica, tako da će se njihova predviđanja vjerovatno obistiniti. Do kraja godine će se intenzitet dolaska novih migranata vjerovatno smanjiti, jer će se vremenski uslovi pogoršati, biće znatno hladnije i opasnije preći Mediteran.

Za sada nema usporavanja dolaska izbjeglica, a dnevni rekord je oboren prošlog ponedjeljka kada je u Makedoniju stiglo preko 7.000 ljudi. Trenutno se na grčkim ostrvima nalazi oko 30.000 ljudi, odakle svoj put nastavljaju ka zapadnoj Evropi.

Očekuje se da bi izbjeglička ruta nakon Mađarske, mogla biti preko teritorija BiH, Hrvatske i Slovenije.

Da je dolazak izbjeglica u BiH sve izvjesniji, potvrdili su u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Azilantski centar u mjestu Delijaš, u opštini Trnovo, raspolaže sa maksimalno 300 ležaja za smještaj osoba koje traže azil. No, u odnosu na eventualne rute, mogu se osigurati dodatni kapaciteti.

Ne treba zaboraviti da je cilj izbjeglica zapadna Evropa. U BiH, ako i do nje dođu, ne namjeravaju se zadržavati. Prema njihovim odgovorima to bi bila tek jedna tranzitna stanica.